The analysis of auditory evoked brain potentials in recurve archery
Okçulukta işitsel uyarılmış beyin potansiyellerinin incelenmesi
  1. Tez No: 217987
  2. Yazar: HAYRİ ERTAN
  3. Danışmanlar: PROF.DR. FEZA KORKUSUZ, PROF.DR. PEKCAN UNGAN
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Biyofizik, Spor, Biophysics, Sports
  6. Anahtar Kelimeler: Okçuluk, isitsel Uyarılmıs Beyin Potansiyelleri, Klikır, Archery, Auditory Evoked Potentials, Brain, Clicker
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 152
Özet
Okçuluk, üst vücut bölgesinde ve özellikle de omuz çevresinde kuvvet ve dayanıklılıga ihtiyaç duyulan statik bir spordur (Mann, 1984; Mann & Littke, 1989). Bir okçuluk yarısmasında yüksek puan atabilmek için dengeli ve tekrar edilebilibir hareketler ortaya konulmalıdır (Nishizono, 1987). Kiris, ?klikır? adı verilen bir cihazdan uyaran geldigi zaman bırakılır. Klikır'ın düsmesi isitsel bir uyarana neden olması sebebiyle bir takım beyin potansiyeli uyarması mümkündür. işitsel Uyarılmıs Beyin Potansiyelleri (İUBP) belli gecikmelerle ve isitsel uyaranla bir takım iliskiler sergileyerek olusurlar. Bu nedenle mevcut arastırma da okçulukta uzun gecikmeli isitsel Uyarılmıs Beyin Potansiyellerinin incelenmesi amaçlanmıstır. Arastırma soruları su sekilde sıralanmıstır: (1) Klikır uyaranı ile ne tür beyin potansiyelleri uyarılmaktadır? (2) Laboratuvar ortamı ve ok atısı sırasında ölçülen beyin potansiyelleri arasında fark varmıdır? (3) Basarılı ve basarısız atıslar karsılastırıldıgında isitsel Uyarılmıs Beyin Potansiyellerinde bir farklılık olusmaktamıdır? (4) Bir antrenman birimi isitsel Uyarılmıs Beyin Potansiyelleri üzerinde bir etkiye sahipmidir? Bu arastırmaya control denemeleri için okçu olmayan 10 kisi (N=6 erkek; N=4 bayan) ve ok atısı denemeleri için aktif okçuluk yapan 15 kisi (N=9 erkek; N=6 bayan) katılmıstır. Denekler, normal isitme özelliklerine sahip olan, nörolojik sebeplerle ve beyin aktiviteleri üzerinde etkisi olan herhangi bir ilaç kullanmayan kisilerden olusmustur. Altı farklı control paradigması olusturulmustur. Ok atısları ise resmi yarısma mesafesi olan 18 m'den hedef kagıtlı olarak yapılmıstır.UBP 200 ms uyaran öncesi ve 800 ms uyaran sonrası olmak üzere toplam 1000 ms olarak atıs sırasında kafatası üzerinden kaydedilmistir. 1 ve 5. paradigmalar atıs antrenmanının etkisini arastırmak amacıyla atıs öncesi ve sonrası kaydedilmistir. isabetli atıslar (x1, y1), (x1, y2), (x2, y1), (x2, y2) dikdörtgeni içinde kalan atıslardan olusurken bu dikdörtgenin dısında kalan atıslar isabetsiz atıslar olarak sınıflandırılmıstır. Ön ölçümler, klikır'ın düsüsünün 100 ve 200 ms gecikmelerle ortaya çıkan uzun gecikmeli beyin potansiyellerini uyardıgını göstermistir. Bu tepkiler N1-P2 bileseni olarak tanımlanmaktadır. Bu bilesenlerin genlikleri; N100= 27,73 ± 16,82, P200= -21,89 ± 20,46 ve geckmeleri ise; N100= 141,93 ± 41,46; P200= 211,8 ± 43,97 seklinde ortaya çıkmıstır. Ok atısı sırasında ölçülen genlikler ile 3. deneme hariç tüm denemeler arasında N1 genligi bakımından anlamlı farklılık gözlenmistir (p0.05). N1-P2 bileskelerinin genlik ve gecikmeleri konusunda isabetli ve isabetsiz atıslar arsında anlamlı farka rastlanmamıstır (p>0.05). Ayrıca atıs antrenmanının beyin potansiyelleri üzerinde bir etki yaratmadıgı gözlenmistir (p>0.05). Ok atısı sırasında daha yüksek genlikli potansiyellerin ölçülmesi atıs sırasında bir çok farklı beyin bölgesinin aktive edilmesi ile açıklanabilir. Farklı beyin lobları ve bölgelerinden birkaç tanesi aynı anda aktif hale getirilmis olabilir ve bu nedenle de ok atısı sırasında N1 genliginde laboratuvar ortamındakinden daha yüksek bir degere ulasılmıs olabilir.
Özet (Çeviri)
Archery can be described as a static sport requiring strength and endurance of the upper body, in particular the shoulder girdle (Mann, 1984; Mann & Littke, 1989). To get a good record in an archery competition, one requires well-balanced and highly reproducible movements during the shooting (Nishizono, 1987). The bowstring is released when audible impetus is received from a device called ?clicker?. As the fall of the clicker is an acoustic stimulus, it may evoke a sequence of potentials that can be recorded from the scalp of an archer. Auditory Evoked Potentials (AEPs) occur at different latencies and with various relations to the auditory stimuli. Therefore, the present study aims at investigating the Long-latency Auditory Evoked Potentials in Recurve Archery. Research questions can be stated briefly as follows: (1) What kind of Brain Potentials are Evoked by the Event (Fall of Clicker) during Archery Shooting? (2) Is there any significant difference between the characteristics of the potentials measured in laboratory conditions and during archery shooting? (3) Is there any significant difference between the successful and unsuccessful shots in terms of Auditory Evoked Brain Potentials? (4) Does Archery Shooting session have any effect on Auditory Evoked Brain Potentials? The subjects of the present study were 10 non-archers (N=6 males; N=4 females) for control trials and 15 archers (N=9 males; N=6 females) for archery shooting experiments. All subjects reported normal hearing, had medical histories free of significant neurological problems, and were not taking medication known to affect brain activity. Six different control paradigms have been created. Archery shootings were performed from 18 m that is official competition distance with target face.AEBPs were recorded 200 ms before and 800 ms after the trigger (fall of the clicker) over the vertex during the shots of each subject. Paradigm 1 and 5 was conducted just before and after the archery shooting to test the effect of archery shooting on AEBPs. The hit-area is defined as the rectangle between (x1, y1), (x1, y2), (x2, y1), (x2, y2) and the miss-area is the outer part of the hit-area on the target face. The preliminary analysis has shown that fall of the clicker evokes long latency auditory brain potentials with the latency of 100 msec and 200 msec. These responses are called as N1-P2 components. The means and standard deviations of both N100 and P200 amplitudes were as follows: N100 = 27,73 ± 16,82, P200 = -21,89 ± 20,46. The latencies of given brain responses were also summarized as: N100 = 141,93 ± 41,46; P200 = 211,8 ± 43,97. N1 amplitude was significantly different in archery shooting than that of control conditions (p0.05). There was no significant difference between successful and unsuccessful shots in terms of N1-P2 components (p>0.05). An archery shooting session did not create any difference between these components recorded before and after the shot (p>0.05). Having higher N1 amplitudes during archery shooting can be explained by the known multicomponent structure of this wave. Different lobes and regions of the brain can be active during the time of the scalp-recorded N1 and simultaneous involvement of several of these areas may be contributing to the electrical field recorded at scalp in the archery shooting paradigm.