Mythmaking in progress: Plays by women on female writers and literary characters
Mit yaratma süreci: Kadın oyunlarında kadın yazarlar ve edebi karakterler
- Tez No: 218039
- Danışmanlar: PROF.DR. MERAL ÇİLELİ, PROF.DR. NURSEL İÇÖZ
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Batı Dilleri ve Edebiyatı, Western Linguistics and Literature
- Anahtar Kelimeler: Yeniden yazma, Arketipler, Mit Yaratma, Mit Kırma, Feminist Arketip Kuramı, Rewriting, Archetypes, Mythmaking, Mythbreaking, Feminist Archetypal Theory
- Yıl: 2007
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İngiliz Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 257
Özet
Bu çalısmada kadın oyunlarında mit yaratma süreci incelenmistir. Kadın oyun yazarları, tarihi kadın yazarların hayatlarını ve erkekler tarafından yaratılmıs edebi kadın figürlerini eserlerinde ön plana çıkararak mit yaratıcısı konumuna ulasırlar. Bir mit yaratıcısı dili kullanma gücüne sahip oldugu için, gerçegi kontrol etme gücüne de sahiptir. Ancak, yüzyıllar boyunca kadınlar, kendi mitlerini yaratamamıs, ve bu nedenle kendi tecrübe ve gerçeklerini belirleyememislerdir. Erkek mit yaratıcıları, kadının toplumda oynayacagı rolleri belirlemis ve yaratmıs oldukları kadın sablonlarını kendi eserlerinde kaydetmislerdir. Feminist arketip kuramcıları, kadınların yarattıgı eserlerin incelenmesi sonucu kadınların ortak motiflerine, tecrübelerine ve olusturdukları arketiplere ulasılabilinecegini savunmaktadır. Kadın sanatçıların yarattıkları arketiplerin belirlenmesi, yeni mitlerin ortaya çıkarılması demektir. Mitler toplumun ortak tecrübeleri olarak görüldügü için, kadınların mitleri tekrar yazmaları, degistirmeleri ve yeni mitler olusturmaları onlara ataerkil toplumun gerçeklerini sorgulama ve kendi gerçeklerini olusturma gücü vermektedir. Bu nedenle, bu tezde Liz Lochhead'in Blood and Ice, Rose Leiman Goldemberg'ün Letters Home, Bilgesu Erenus'un Halide, Timberlake Wertenbaker'ın The Love of the Nightingale, Bryony Lavery'nin Ophelia ve Zeynep Avcı'nın Gılgamıs adlı oyunlarındaki mit yaratma ve mit kırma süreçleri incelenmistir. Bu oyun yazarları, erkek mit yaratıcılarının olusturdugu kadın sablonlarını yıkmayı ve kadınlıgı tekrar tanımlamayı amaçlamıslardır.
Özet (Çeviri)
This thesis analyzes the process of women?s mythmaking in the plays written by female playwrights. Through writing the lives of female writers and rewriting the literary characters, which have been created by male writers, the women playwrights assume the role of a mythmaker. A mythmaker possesses the power to use the `word,? thereby possesses the power to control `reality.? However, for centuries, women have been debarred from generating their own myths, naming their own experiences, and controlling their own `realities.? Male mythmakers prescribed the roles women were required to perform within the society. Feminist archetypal theorists believe that through a close study of related patterns in women?s writing, common grounds, and experiences, the archetypes shared by women will be disclosed. Unveiling these archetypes will eventually lead to the establishment of new myths around these archetypes. As myths are regarded as the source of collective experiences, analyzing how women have rewritten, revised, devised, and originated myths would thus permit women to reclaim the power to name, and hence to influence the so-called reality established by the patriarchy. Hence, this study analyzes the constantly developing process of women?s mythmaking/mythbreaking in Liz Lochhead?s Blood and Ice, Rose Leiman Goldemberg?s Letters Home, Bilgesu Erenus? Halide, Timberlake Wertenbaker?s The Love of the Nightingale, Bryony Lavery?s Ophelia, and Zeynep Avcı?s Gilgamesh. These playwrights try to depose the stereotypical images attributed to women by male mythmakers.