?From the root of the old one?: Reconfiguring individual and collective identities in anglophone Afro-Caribbean poetry
?Eskinin kökeninden?: Afro-Karayip kökenli İngiliz şiirinde bireysel ve toplumsal kimlik oluşumu
  1. Tez No: 218038
  2. Yazar: ÖZLEM TÜRE
  3. Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. MARGARET J-M SÖNMEZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Batı Dilleri ve Edebiyatı, İngiliz Dili ve Edebiyatı, Western Linguistics and Literature, English Linguistics and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Afro-Karayip Şiiri, Postkoloniyel Kuram, Melezlik, Dil, Kültürel Bellek, Afro-Caribbean Poetry, Postcolonial Theory, Hybridity, Language, Cultural Memory
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İngiliz Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 143
Özet
Bu tez İngiliz dilinde eser veren Afro-Karayip kökenli şairlerin postkoloniyel kimlikler oluşturmak için dil ve belleği nasıl kullandıklarını incelemektedir. Bu çalışma üç bölümden oluşmaktadır. İlk bölüm postkoloniyel kuram, melezlik ve resistans politikalarıyla ilgili gerekli kuramsal bilgiyi sağlamaktadır. İkinci Bölüm Afro-Karayip kökenli İngiliz şairlerin İngiliz dili ve şiirinin hakim biçimleri üzerindeki mücadelesini gözden geçirmektedir. Üçüncü Bölüm kültürel belleğin, sömürgecilik tarihini yeniden yazma, sömürgecilik öncesi ve sonrası kimlikleri bir araya getirme ve postkoloniyel toplumların bölünmüş zihinlerinin iyileştirilmesinde tematik bir araç olarak kullanılmasını incelenmektedir. Dilin ve kültürel belleğin kullanımı üzerindeki mücadele Afro-Karayip kökenli İngiliz şairlerin yeni bireysel ve toplumsal kimlikler tanımlamasına imkan vermektedir. Bu doğrultuda Grace Nichols'un i is a long memoried woman'ı (1983), Edward Kamau Brathwaite'in X/Self'i (1987) ve Linton Kwesi Johnson'un Tings an' Times'ı (1991) çözümlenecektir.
Özet (Çeviri)
This thesis analyzes how Afro-Caribbean poets writing in English appropriate language and use memory as a thematic tool to articulate postcolonial identities. The present study is organized in three parts: the first part provides the necessary theoretical background regarding postcolonial theory, the politics of hybridity and resistance; the second part examines poets? struggles over language and social forms of poetry; the third part deals with the site of memory as a revisionary tool in rewriting history poetically, binding pre-colonial and colonial identities, and healing the fractured psyches of postcolonial societies. The struggle over language and the use of memory enable the Afro-Caribbean poet to reconfigure individual and collective identities. For these purposes, Grace Nichols? i is a long memoried woman (1983), Edward Kamau Brathwaite?s X/Self (1987) and Linton Kwesi Johnson?s Tings? an Times (1991) will be analyzed.