Türkiye ekonomisi'nde dış borç sorunu ve dış borçların sürdürülebilirliği
The problem and sustainability external debt in Turkish economy
  1. Tez No: 218099
  2. Yazar: YASEMİN KADIOĞLU
  3. Danışmanlar: PROF.DR. ERTAN OKTAY
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ekonomi, Economics
  6. Anahtar Kelimeler: External debts, Sustainablity, External Debt Indexes
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Maltepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İktisat Politikası Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 142
Özet
Tez çalısmasında; Türkiye ekonomisinde dıs borç sorunu ve dıs borçların sürdürülebilirliginin analizi yapılmaya çalısılmıstır. 1980' li yıllarda, GOÜ' lerde yasanan uluslararası borç krizi, önceleri dünya konjonktürün de kaynaklanan geçici bir likidite krizi oldugu düsünülse de; daha sonraları bunun geçici nitelikli bir kriz olmadıgının anlasılmıstır. Böylece, borç sorununun çözümüne dair çalısmalar, gündeme gelmis ve dıs borçların sürdürülebilirlik kavramı önem kazanmıstır. Dıs borçlanma; Türkiye'nin de içinde bulundugu GOÜ' lerin, ekonomik kalkınma çabalarında kuskusuz önemli bir yere sahiptir. Alındıklarında; milli gelire ek bir kaynak niteliginde olmakla beraber, geri ödeme sırasında milli gelirde azaltıcı etkide bulunmaktadırlar. Dolayısıyla, ülkelerin bu kaynaklardan elde edecekleri yararın, dıs borçlanma maliyetinden fazla olması dıs borçların sürdürülebilir oldugu anlamına gelmektedir. Bu baglamda çalısma; Türkiye'nin dıs borçlarının sürdürülemez boyutlara ulastıgı yaklasımı analiz edilmistir. Yüksek dıs borç stokuna sahip Türkiye' de, dıs borçların sürdürülebilir olup olmadıgı incelenmistir. Bu dogrultuda; Türkiye de dıs borçların sürdürülebilirligi ödemeler bilançosu dengesi , dıs borç stokunun profili, dıs borçlanma rasyoları ve ekonominin dıs borçları massetme kapasitesi ile degerlendirilmistir. Türkiye' de dıs borçlanmanın sürdürülebilirligini belirleyen göstergelerin, bir kısmı açısından dıs borç sınırını asmamıs olmasına karsın; göstergelerin önemli bir bölümünde bu sınırı astıgı görülmüstür. Buna baglı olarak Türkiye' nin, riskli bir ülke konumunda oldugu sonucuna varılmıstır. . Anahtar Kelime: Dıs Borçlar, Sürdürülebilirlik, Dıs Borç Göstergeleri.
Özet (Çeviri)
This paper makes an analysis of the problem and sustainability of external debt in Turkish economy. Even if it was previously thought that the international debt crisis experienced by developing countries in 1980s was a temporary liquidity crisis caused by the world conjuncture, it was subsequently discovered that it was not a temporary one at all; therefore studies were made to solve the debt crisis and the idea of the sustainability of external debts gained importance. External borrowing has certainly a significant place in the economic improvement efforts of the developing countries including Turkey. When they are borrowed, external debts are an additional source to national income. However, when they are paid back, they lead to a reducing effect on national income. Consequently, if the benefit the countries get from the external debts surpasses the external borrowing cost, it would prolong the allotment of the debts. In this respect, this paper aims to investigate whether the external debts are still sustainable in Turkey, a country with such a high stock of external loans. The paper reaches the conclusion that when the sustainability of external debts in Turkey is evaluated through the payment balance, the profile of external loans stock, external debt ratios, and the capacity of economy to assimilate the external debts, as a matter of the indexes showing the sustainability of Turkey?s external debts, Turkey is at risk in terms of sustenance of external debts.