Türkiye'de dış borç sorunu ve dış borç ekonomik büyüme ilişkisinin analizi
External debt problem in Turkey and analysis of external debt and economic growth
- Tez No: 349511
- Danışmanlar: DOÇ. DR. HALİL ALTINTAŞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ekonomi, Economics
- Anahtar Kelimeler: Dış Borç, Büyüme, Sürdürülebilirlik, Dış Borç Yönetimi, External Debt, Growth, Sustainability, External Debt Management
- Yıl: 2010
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İktisat Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 127
Özet
Dış borçlanma; Türkiye'nin de içinde bulunduğu gelişmekte olan ülkelerin, ekonomik kalkınma çabalarında kuşkusuz önemli bir yere sahiptir. Gelişmekte olan ülkeler arzuladıkları ekonomik büyüme hızına ulaşmada çeşitli kısıtlarla karşı karşıyadırlar. Bunlardan en önemlisi yatırımları finanse edecek olan iç tasarrufların yetersizliğidir. Ayrıca bu ülkelerde ihracat gelirlerinin düşük olması döviz kıtlığına neden olmaktadır. Gelişmekte olan ülkeler bu kısıtları aşarak yüksek büyüme hızlarına ulaşmak için dış borçlanmaya sık sık başvurmaktadırlar. Dolayısıyla, ülkelerin bu kaynaklardan elde edecekleri yararın, dış borçlanma maliyetinden fazla olması dış borçların sürdürülebilir olduğu anlamına gelmektedir. Yapılan ampirik çalışmaların büyük bir kısmında yüksek dış borca sahip ülkelerde dış borç ile ekonomik büyüme arasında negatif bir ilişki tespit edilmiştir. Çünkü dış borç alındığında ülkeye bir kaynak transferi olurken bunların geri ödenmesi sırasında ise dışarıya bir kaynak transferi söz konusudur. Bu çalışmada Türkiye ekonomisinde dış borç-iktisadi büyüme ilişkisi incelenmektedir.1980'li yıllardaki uluslararası borç krizlerinin neden olduğu kısa bir aradan sonra tüm gelişmekte olan ülkeler ve yükselen piyasalar ciddi bir dış borçlanma sürecine girmiştir. Bu süreç sonucunda, dış borçların ulaştığı boyut ve bunların yapısı, tüm bu ülkeler için etkin dış borç yönetim sistemlerinin kurulmasını da zorunlu kılmıştır.
Özet (Çeviri)
External borrowing has certainly a significant place in the economic improvement efforts of the developing countries including Turkey. Developing countries have been facing some restrictions in the way to achieve the level of economic growth that they desire. Among these, the most serious is the insufficiency of domestic savings, which are supposed to finance the investments. Besides, in developing countries, relatively-low export earnings cause scarcity of foreign exchange. In order to overcome these restrictions and so achieve a higher rate of growth, these countries often utilize external loans. Consequently, if the benefit the countries get from the external debts surpasses the external borrowing cost, it would prolong the allotment of the debts. That means external debts are stil sustainable. Most empirical studies indicate a negative correlation between foreign debt and economic growth, especially in those countries whose foreign debts are relatively high. Because, borrowing foreign loans means transferring funds into a country, whereas repaying these loans means transferring funds out of the country. This thesis investigates the relationship between foreign debt and economic growth of Turkish economy. After the short interval caused by the international debt crisis in the 1980's, all developing countries and increasing markets entered into a serious external borrowing period. As a result of this period, these countries were obliged to establish external borrowing management systems in order to find a solution to the size of external debts and their structure.