El Kaide'nin düşünsel artyöresi ve öznenin radikal söylem içinde sabitlenme süreci
El Kaide'nin düşünsel artyöresi ve öznenin radikal söylem içinde sabitlenme süreci
  1. Tez No: 218227
  2. Yazar: ÖZGÜR ÖZTÜRK
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. M. AYŞE İNAL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Gazetecilik, Journalism
  6. Anahtar Kelimeler: İdeoloji, özne, din, terör, dini motifli terör, Ideology, Subject, Religion, Terror, Religiously Appeared Terror
  7. Yıl: 2008
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Gazetecilik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 170
Özet
Bu çalışmanın amacı, El Kaide'nin düşünsel zeminini oluşturan ve İslam'ın katı bir yorumu üzerine inşa edilmiş Selefi-Vahabi ideoloji çerçevesinde, El Kaide üyelerinin anlam dünyalarında yaşadıkları kurulma/sabitlenme süreçlerinin sağlıklı bir şekilde ortaya konmasıdır. Tezin ilk bölümünde, ideoloji, iktidar ve özne arasındaki ilişki ele alınarak anlamlandırma süreçlerinde gerçekliğin inşası üzerinde durulmuştur. Bir sonraki bölümde ise dini motifli bir terör örgütü olarak El Kaide incelenmiştir. Çalışmanın sonunda El Kaide üyeleri tarafından benimsenen Selefi-Vahabi ideoloji analiz edilerek El Kaide üyelerinin bir özne olarak anlamlandırma süreçlerinde yaşadıkları sabitlenme ortaya konulmuştur. Bu nedenle çalışma esnasında, yakalanan bazı El Kaide üyelerinin ifadeleri ve söylemleri de incelenmiştir.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to reveal properly the stereotyped becoming process (forming/being fixed into a stereotype) of Al Qaeda members which they live in their meaning/perception worlds in the framework of Salafi-Wahhabi ideology, constituting the theoretical base for Al Qaeda and built on hard-core interpretation of Islam. In the first part of this thesis, by examinig the relations among ideology, the ruler and the subject, how the percepted reality built during their meaning process will be emphasised. In the following part Al Qaeda will be analysed as a religiously-appeared terrorist organisation. In the end part of the study, by analysing Salafi-Wahhabi ideology adopted by the Al Qaeda members, the formation of Al Qaeda members as a subject into a stereotype in their meaning/perception process will be explained. To this end, while working on this study the statements and the discourse of some Al Qaeda members in custody were also examined.