Türk sinemasında mekân -Tek mekânda geçen filmler-
Space in Turkish cinema -The films with single space-
  1. Tez No: 218345
  2. Yazar: SEDA TÜZÜN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. S. RUKEN ÖZTÜRK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Radyo-Televizyon, Radio and Television
  6. Anahtar Kelimeler: Sinemasal Mekân, Türk Sineması, Tek Mekânda Geçen Türk Filmleri, Mekan Kullanımı, Cinematic Space, Turkish Cinema, Turkish Films With Single Space, Space Usage
  7. Yıl: 2008
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Radyo Televizyon ve Sinema Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 113
Özet
Bu tezin amacı mekânın sinemasal kullanımını araştırmak ve 1980 sonrası Türk sinemasında çoğunluğu tek mekânda geçen filmlerde mekânın ne şekilde kullanıldığını sorgulamaktır.Çalışma boyunca, mekânın dünya ve Türk sinema tarihindeki kullanım şekillerine bakılacak, mekânın sinemasal kullanımı ile ilgili yaklaşımlar tartışılacaktır. Sinemada mekânı ele alırken filmin yapıldığı dönemin tarihi, siyasi ve sosyal arka planının filmdeki mekânlar üstündeki etkisi araştırılacak, bunların sinemasal mekânı yaratma araçları ile ne şekilde temsil edildiğine bakılacaktır.Analiz kısmında ise 1980 sonrası çoğunluğu tek mekânda geçen filmlerdeki mekânları şekillendiren etkenler ele alınacak, mekânların filmdeki sembolik anlamları çözümlenecektir.
Özet (Çeviri)
The aim of this thesis is to survey the use of cinematic space and to examine the forms of uses of space in Turkish films with single space.Throughout this study, the use of cinematic space in both world and Turkish cinema will be searched and the approaches about cinematic space will be discussed. The effects of historical, political and social background of the period that the film has been made will be studied and the representation of filmic space made with the facilities of cinematic expression will be examined.In the analysis part, the factors that embody the spaces of single space Turkish films made after 1980 will be handled and the symbolic meanings of the spaces in those films will be analysed.