Konya merkezdeki gıda üretim ve tüketim tesislerinde çalışan işçilerin beslenme alışkanlıkları ve beslenme durumlarının belirlenmesi
Determination of nutritional habits and nutritional status of workers working in food manufacturing and consumption facilities in center of Konya
  1. Tez No: 219155
  2. Yazar: GÜLPERİ HAKLI
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. NAZAN AKTAŞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Beslenme ve Diyetetik, Ev Ekonomisi, Halk Sağlığı, Nutrition and Dietetics, Home Economics, Public Health
  6. Anahtar Kelimeler: İşçi beslenmesi, beslenme alışkanlıkları, beslenme durumu, Worker?s nutrition, nutritional habits, nutritional status
  7. Yıl: 2008
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Selçuk Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Çocuk Gelişimi ve Ev Yönetimi Eğitimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Beslenme Eğitimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 160
Özet
Bu araştırma, beslenme alışkanlıkları ve beslenme durumlarını saptamak amacıyla Konya İl Merkezi'ndeki gıda üretim ve tüketim tesislerinde çalışan 250 erkek işçinin üzerinde yürütülmüştür.Araştırmada elde edilen bulgulara göre, işçilerin yaş ortalaması 32,79±0,52 yıl, boy ortalaması 1,72±0,00cm, vücut ağırlığı ortalaması 75,31±0,80kg, BKI ortalaması 25,38±0,25'tir. İşçilerin %54,4'ü ilkokul, %27,2'si lise, %18,4'ü ortaokul mezunudur. İşçilerin ortalama aylık gelirlerinin 601,18±12,35 YTL, aylık gelirden beslenmeye ayırdıkları payın ortalama 175,22±4,02 YTL olduğu bulunmuştur. İşçilerin %44,0'ünün üç ana ? bir ara öğün yemek yediği, %60,8'inin öğün atladığı, %33,6'sının geç kalktığı için öğün atladığı, %76,3'ünün sabah kahvaltısını, %12,5'inin akşam, %11,2'sinin öğle öğünlerini atladıkları, %64,4'ünün kahvaltısını evde kahvaltılık besinlerle yaptığı saptanmıştır. İşçilerin öğün aralarında çay, kahve (%88,4), meyve (%23,2), simit, poaça (%17,6) tükettikleri belirlenmiştir. İşçilerin her gün en yüksek oranda tükettikleri besinlerin sırasıyla, beyaz ekmek (%94,0), peynir (%64,4), yoğurt (%31,6), pirinç, bulgur, makarna (%29,7), meyve (%26,8), yumurta (%19,6), yeşil yapraklı sebzeler (%18,4) ve yağlı tohumlar (%14,0) olduğu, en çok tükettikleri içeceğin çay (%92,8) olduğu belirlenmiştir. İşçilerin tükettikleri günlük enerji ve besin öğeleri miktarlarının ortalama enerji 2654,92±36,59kkal, karbonhidrat 372,34±4,92gr, protein 90,01±1,32gr, lif 32,09±0,45gr, A vitamini 2817,83±100,45mcg, D vitamini 1,59±0,11 mcg, E vitamini 15,29±0,45mg, K vitamini 522,54±12,69mcg, C vitamini 135,48±4,03mg, B1 vitamini 1,28±0,02mg, B2 vitamini 1,51±0,02mg, B6 vitamini 1,84±0,03mg, B12 vitamini 4,22±0,15mcg, niasin 15,81±0,32mg, folik asit 507,35±6,73mcg, kalsiyum 677,20±12,90mg, magnezyum 312,58±5,32mg, fosfor 1340,44±18,06mg, demir 15,76±0,25 mg, çinko 12,82±0,18 mg, bakır 2,19±0,03mcg olduğu saptanmıştır. DRI'ya göre, işçilerin %7,0'sinin enerjiyi, %16,0'sının lifi, %5,6'sının A vitaminini, %97,2'sinin D vitaminini, %25,2'sinin E vitaminini, %15,6'sının C vitaminini, %2,0'sinin B1 vitaminini, %0,4'ünün B2 vitaminini, %2,0'sinin B12 vitaminini, %4,8'inin niasini, %53,2'sinin kalsiyumu, %36,4'ünün magnezyumu, %0,4'ünün çinkoyu, %100,0'ünün, bakırı yetersiz tükettikleri belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
This research was carried out on 250 male workers who work in food manufacturing and consumption facilities in center of Konya, in order to determine the nutritional habits and status of themAccording to obtained results in the research, the average age of workers was 32,79±0,52, the average of height was 1,72±0,00cm, the average of weight was 75,31±0,80 kg, and the average of BMI was 25,38±0,25. It was determined that 54,4% of workers participated in the research were graduated from primary school, 27,2% of them were graduated from high school, 18,4% of them were graduated from secondary school. The average monthly income of workers was found as 601,18±12,35 YTL and the average amount that workers allocated from their monthly income for nutrition was found as 175,22±4,02 YTL.It was determined that 44,0% of the workers ate 3 meals and 1 snack, 68,0% of them skipped a meal, 33,6% of them skipped meal because of getting up late, 76,3% of them skipped breakfast, 12,5% of them skipped lunch, 11,2% of them skipped dinner mostly, 64,4% of them had their breakfast at home with breakfast foods. It was found that in snacks, workers drank tea and coffee (88,4%), ate fruits (23,2%), bread cake, flaky pastry (17,6%). It was determined that foods which workers consumed daily with highest rate were white bread (94,0%), cheese (64,4%), yogurt (31,6%), rice, pasta (29,7%), fruits (26,8%), egg (19,6%), vegetables (18,4%), nuts (14,0%) respectively. The beverage that workers drank mostly was found as tea (92,8%).It was determined that workers consumed energy, 2654,92±36,59kcal, protein 90,01±1,32gr, carbonhydrate 372,34±4,92gr, diet fiber 32,09±0,45gr, vitamin A 2817,83±100,45mcg, vitamin D 1,59±0,11mcg, vitamin E 15,29±0,45mg, vitamin K 522,54±12,69mcg, vitamin C 135,48±4,03mg, vitamin B1 1,28±0,02mg, vitamin B2 1,51±0,02mg, vitamin B6 1,84±0,03mg, vitamin B12 4,22±0,15mcg, niacin 15,81±0,32mg, folic acid 507,35±6,73mcg, calcium 677,20±12,90mg, magnesium 312,58±5,32mg, phosphorus 1340,44±18,06mg, iron 15,76±0,25mg, zinc 12,82±0,18mg, copper 2,19±0,03mcg as daily average.It was determined that, according to DRI, 7,0% of the workers consumed energy, 16,0% of them consumed diet fiber, 5,6% of them consumed vitamin A, 97,2% of them consumed vitamin D, 25,2 % of them consumed vitamin E, 5,6% of them consumed vitamin A, 15,6% of them consumed vitamin C, 2,0% of them consumed vitamin B1, 0,4% of them consumed vitamin B2, 2,0% of them consumed vitamin B12, 4,8% of them consumed niacin, 53,2% of them consumed calcium, 36,4% of them consumed magnesium, 0,4% of them consumed zinc, 100,0% of them consumed copper insufficiently