Afyonkarahisar ve çevresi Orta Tunç Çağ kültürleri
Middle Bronze Age cultures in Afyonkarahisar and its neighbourhood
- Tez No: 219217
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ÖZDEMİR KOÇAK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Tarih, History
- Anahtar Kelimeler: Orta Tunç Çağ, yerleşme, mezarlık, kültür, kaplar, Middle Bronze Age, setlement, cemetery, culture, vessels
- Yıl: 2008
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Selçuk Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tarih Bölümü
- Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 422
Özet
Bu çalışmada Afyonkarahisar'da bulunan ve Orta Tunç Çağ buluntusu veren 37 yerleşim alanı ile 4 mezarlıktan oluşan toplam 41 merkeze ait 533 adet pişmiş toprak buluntu değerlendirilmiştir.Yerleşmelerin çoğunluğu orta ve büyük boyutludur. Az sayıda tepe üstü ve yamaç yerleşmesi de vardır. Genelde yerleşmeler koruması kolay ve bulundukları bölgeye hakim bir yere kurulmuşlardır.Mezarlıklar yerleşmelerin yakınında bulunmaktadır. Ölüler küp mezarlara ve taş sandık mezarlara gömülmüşlerdir. Ayrıca mezarlara çeşitli hediyelerde konulmaktadır.Orta Tunç Çağ kaplarının hamurunda kahverengi ve kırmızı hakimdir. Astar renklerinde ise kırmızı ve kahverenginin tonları yoğunluk kazanmaktadır. Malzemenin geneli iyi ve orta pişmiş olup mika, kireç ve taşçık katkılar görülmektedir.Afyonkarahisar malzemesi çağdaşı olan diğer merkezlerdeki malzeme ile benzer özelliklere sahip olsa da çoğunlukla kendine özgü yerel özellikleri ağır basmaktadır.
Özet (Çeviri)
In this paper, 533 (five hundred thirty-three) terra cottas from 41 (forty-one) areas of 37 (thirty-seven) settlements and 4 (four) cemeteries determined at Afyonkarahisar with Middle Bronze Age finds are evaulated.Most of the settlements are with middle and big diamentions. Also, there are few settlements at the top of the hills and on the slopes. In generally, the setlements are founded on the places which are easy to protect and easy to control the region they occured.The cemeteries is close to the setlements. The deads are buried into pithos graves and cist graces. Also inside the graves various grave goods were put.The colours brown and red are dominant on the paste of the Middle Bronze Age pottery. Several shades of red and brown are intensive as the colours for slip. Overall the material is both hardly fired and moderately fired, tempers such as mica, lime and grit are noticeable.The pottery of Afyonkarahisar seems to have common properties with other potteries of some other contemporary places, but its own local character mostly have a strong influence on the pottery.