Karakoyunlu'da sosyal ve dini hayat
In the Karakoyunlu social and religion life
  1. Tez No: 219245
  2. Yazar: FİGEN BALAMİR
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. BÜNYAMİN SOLMAZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Din, Religion
  6. Anahtar Kelimeler: Caferilik, Şiilik, Mezhepler, Dini Hayat, Sosyal Hayat, Iğdır, Karakoyunlu, Sosyal değişme, Din, Jafari, Shia, denominations, religious life, social life, Igdir, Karakoyunlu, social transition, religion
  7. Yıl: 2008
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Selçuk Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Felsefe ve Din Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Din Sosyolojisi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 252
Özet
Araştırmada ülkemizin Doğu Anadolu bölgesinde bulunan, Iğdır İli'nin Karakoyunlu İlçe'sinde ikamet eden Azeri kökenli, Caferi mezhebine mensup halkın dini ve sosyal hayatı, teorik ve pratik yöntemler kullanılarak incelenmiştir. Şii inancı doğrultusunda dini ve sosyal hayatı şekillenmiş bir toplumdaki değişimi gözlemlemek, sorunlarını ve beklentilerini tespit etmek amacıyla teorik olarak açıklanan araştırmada, belirlenen örnekleme de anket uygulanmıştır.Bu çalışma giriş, araştırmanın konusu, amacı, yöntemi, sınırları, varsayımları, evreni, örneklemi konuları haricindeki dört bölümden oluşmaktadır. 1.Bölümde, araştırma yapılan yörenin genel özellikleri, ikinci bölümde araştırmaya katılanların kişisel özellikleri ele alınmıştır. Üçüncü bölüm, dinin tanımı ve mahiyeti, din toplum münasebetleri, din ve değişim, Caferilikte inanç ve ibadet esasları, Karakoyunlu İlçesi'nde dini hayatla ilgili bulgulardan oluşmaktadır. Dördüncü bölümde ise, Karakoyunlu'da sosyal hayatla ilgili bulgular ele alınarak, Caferilerin Sünnilerle ilişkileri, devletten dini, ekonomik ve sosyal alandaki beklentileri tespit edilmiştir.Sonuç kısmında ise, araştırmamızın varsayımları değerlendirilmiştir.
Özet (Çeviri)
In this study, the religious and social life of the [ethic] people of Azeri origin, practising the Jafari denomination, inhabiting in Karakoyunlu province of Igdir in the Eastern Anatolian region of Turkey have been analysed using theoretical and practical methods. To analyse the transition within this people, whose religious and social living styles have been shaped by Shia Islam, and to determine their expectations and see their problems, a survey and sampling procedure have been implemented.This study is constituted by four chapters except for an introduction, subject of the study, purpose, method, limitations, assumptions, population and sampling. In the first chapter, general characteristics of the region in question; in the second chapter, personal/individual characteristics of the participants have been dealt with. In the third chapter, definition and framework of religion, its relationship with the society, belief and religious practices in Jafari denomination and findings as to the religious life in Karakoyunlu have been focused on. In the fourth chapter, dealing with the findings as regards the social life in Karakoyunlu, relationships between Jafaris and Sunnis, their social, economic and religious expectations from the state have been determined.In the conclusion part, assumptions about our study have been examined.