Faruk Şahin'in hayatı, eserleri ve Türk musikisine dair değerlendirmeleri
Faruk Şahin's life, works and assessments on Turkish music
- Tez No: 640903
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MEHMET TIRAŞCI
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Müzik, Music
- Anahtar Kelimeler: Klasik Türk Müziği, Türk Din Mûsikîsi, Klasik Türk Müziği Bestekârlığı, Faruk Şahin'in Hayatı, Faruk Şahin'in Eserleri, Calssical Turkish Music, Turkish Religious Music, Classical Turkish Music Composing, The Life of Faruk Şahin, Faruk Şahin's Works
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sivas Cumhuriyet Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İslam Tarihi ve Sanatları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 725
Özet
Klasik Türk Mûsikîsi'ne ilk gençlik yıllarından itibaren amatör bir ilgi, merak ve sevgiyle yönelen Faruk Şahin, formel bir mûsikî eğitimi almamakla birlikte kişisel gayretine ve istidadına bağlı olarak temayüz etmiş ve 1981'de başladığı memuriyet hayatını 1991'de intisap ettiği T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı Devlet Klasik Türk Müziği Korosu bünyesinde ve başka pek çok mûsikî organizasyonunda profesyonel müzik insanı olarak devam ettirmiştir. Hâlen mûsikîyle iştigal eden sanatçının çok yönlü kişiliği, hanendeliği, sazendeliği ve özellikle bestekârlığı, bir tez konusu olmayı gerektirecek kadar zengindir. Çalışmanın konusu olan Faruk Şahin'in muhtelif yönleri beş başlık altında toplanarak değerlendirilmeye çalışılmıştır. Birinci bölümde bestekârımızın ailesi, yetişme şartları, kendisini besleyen mûsikî kaynakları ve bu sahadaki öğrenimi, okul ve tahsil yılları, iş ve meslek hayatı, mûsikîye dair hizmetleri değerlendirilmiştir. Çalışmanın ikinci bölümünde Faruk Şahin'in sanat kişiliğinden ve bu meyanda bestekârlığından, ud, lavta, tambur sanatçılığından, ayrıca bu enstrümanları imal etmesinden, mûsikî öğreticiliğinden bahsedilmiştir. Sanatçı yönü ortaya konulurken mûsikî dışında ressamlığına da değinilmiştir. Çalışmanın hareket noktasını oluşturan bestekârlığı ve bestelerinin çeşitli yönleriyle ele alınması, üçüncü bölümde gerçekleştirilmiştir. TRT repertuvarına alınmış 258 bestesi, kullandığı makamlar, usuller ve formlar açısından tasnif edilerek gösterilmiş, eser ve form analizleri yapılarak kendisinin bestekârlık yönü ve gelenekle olan uyum ve farklılıkları değerlendirilmiştir. Diğer taraftan bu eserlerin güftekârlarından bahsedilerek sanatçının şiir ve güfte yelpazesi tanıtılmaya çalışılmıştır. Nihayet bu bestelerle aldığı ödüllerden söz edilmiştir. Dördüncü bölümde Faruk Şahin'in bestekârlığının ve amacının anlaşılması açısından Türk Mûsikîsi hakkındaki görüşlerine yer verilmiştir. Bu nedenle günümüzde Klasik Türk Mûsikîsi bestekârlığına, Türk Din Mûsikîsi'ne, Klasik Türk Mûsikîsi'nin günümüzdeki yerine, terminoloji tartışmalarına bakışı ve bu sahaya ilgi duyanlara önerileri ele alınmıştır. Beşinci ve son bölümünde Sacit ACAR, Remzi OKTAR, Cemile UNCU KARABULUT, Ayşe TAŞ, Yılmaz KARAKOYUNLU gibi bazı sanatçı arkadaşlarının Faruk Şahin hakkındaki görüşlerine yer verilmiştir. Çalışmanın sonunda sanatçının bestelerinin notaları ve muhtelif sanatçılarla bir arada olduğu fotoğraflar sunulmuştur.
Özet (Çeviri)
Faruk Şahin who has been interested in Classical Turkish Music with an amateur interest, curiosity and affection from his early youth was appeared by his personal effort and skill without formal education. He continued his officialism life, which he started in 1981, within the scope of Turkish Ministry of Culture and Tourism State Classical Turkish Music Choir, which his joined in 1991, and many other music organisations as a professional musician. Faruk Şahin, who still work with music, has multi-faceted personality, as a vocalist, player and especially composer is rich enough to require a study topic. Various aspects of Faruk Şahin, which is the subject of the study, have been collected under five headings and evaluated. In the first chapter, the family of the composer, his growing conditions, his musical resources and his education in this field, his school and education years, his professional life and his services about music were evaluated. In the second part of the study, the art personality of Faruk Şahin and his composing, oud, lavta and tambur artistry, as well as production of these instruments, his musical teaching were mentioned. While revealing the artist's direction, his painting was mentioned besides music. The composition of the study, which constitutes the starting point, has been handled in various aspects of its compositions, and the third operations have been carried out. It was included in the TRT repertoire, and its 258 compositions were shown to be classified among the authorities, methods and forms it was used, and their compatibility and differences with tradition were evaluated by analyzing works and forms. On the other hand poetry and words range of the artist was tried to be introduced by mentioning the poets of these compositions. Finally, the awards he received with these compositions were mentioned. In the fourth chapter, in terms of understanding the composition and purpose of Faruk Şahin, his opinions about Turkish Music were given. Therefore his views about Classical Turkish Music composition in today, Turkish Religious Music, the place of Classical Turkish Music in today, the discussions about terminology and his suggestions for those interested in this field were mentioned. In the fifth and last chapter, opinions of some his artist friends as Sacit ACAR, Remzi OKTAR, Cemile UNCU KARABULUT, Ayşe TAŞ and Yılmaz KARAKOYUNLU, about Faruk ŞAHİN were included. At the end of the study, the notes of the artist's compositions and photographs with various artists were presented.