Avrupa'da yaşayan Türklerin aile yapıları ve entegrasyon (uyum) sorunları (Avusturya örneği)
Family structures and integration problems of Turkish people living in Europe (the case of Austuria)
  1. Tez No: 219373
  2. Yazar: EFKAN YEŞİLDAĞ
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. HÜSEYİN KOÇAK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Sosyoloji, Sociology
  6. Anahtar Kelimeler: Göç, Aile, Kültür, Entegrasyon, Uyum, Dil, Yabancı düşmanlığı, Emigrants, Family, Culture, Integration, Language, Foreign enmity
  7. Yıl: 2008
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Afyon Kocatepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Sosyoloji Bölümü
  12. Bilim Dalı: Sosyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 140
Özet
Avrupa'nın değişik ülkelerine yıllar önce göç eden Türkler gittikleri bu ülkelerde kalıcı olmuşlardır. Göç ile ortaya çıkan sorunlardan en çok etkilenen, aile kurumu olmuştur. Bireyin sosyalleşmesinde ailenin sahip olduğu kültürel değerler süphesiz çok önemlidir. Türklerin sahip oldukları kültürel farklılıkların anlaşılması ve ihtiyaçlarına cevap verilmesi, içinde yaşadıkları topluma entegrasyon (uyum)'larını kolaylaştıracaktır.Avrupa'da yaşayan Türklerin aile yapıları ve entegrasyon (uyum) sorunları bu tezin temel konusunu oluşturmaktadır. İşlenen konular ise Avusturya'da yaşayan Türklerin sosyo-demografik profili, aile biçimleri, aile içi ilişkileri ve komşuluk ilişkileri ile eğitim, dil, yabancı düşmanlığı gibi uyum sorunlarıdır.Konuyla ilgili olarak seçilen örneklem üzerinde yapılan alan araştırmasında anket ve mülakat yöntemi kullanılmıştır. Elde edilen veriler aile biçimi, aile içi ilişki düzeyi, uyum sorunu, dil sorunu veyabancı düşmanlığı ile diğer değişkenler aralarında karşılaştırılarak oldukça anlamlı sonuçlara ulaşılmıştır. Bu sonuçlar yapılan mülakatlardan da yararlanılarak yorumlanmıştır.
Özet (Çeviri)
The Turks who immigrated to the different countries of Europe settled down permenantly in the regions they went. Families were heavily effected through the migrations. With no doubt, cultural values that families have are very important in the socialization of individuals. Being aware of cultural differences that Turkish people have, and providing their needs will easily make them integrate into the society they live in.The main goal of this thesiss is that family structures of Turkish people and the problems of their integrations into the society in Europe. The case of Turkish people living in Austuria has been taken as an example. And the following issues are discussed in the research such as; Socio-demographic profile, family shapes, family relations, neighborhood relations, problems of integration, education, language and foreign enmity.Questionnaire and interview methods have been used in the field research which is done on the selected sample concerning the topic. After the collecting datum; family shapes, level of family relations, neighborhood relations, integration problems, language barrier and foreign enmity were mixed up with the other variables considerable results were obtained. The results have also been interpreted with the help of interviews.