İzmir'in işgalinden Sakarya Meydan Muharebesi sonuna kadar (1919-1921) Batı Cephesi ikmal sistemi
The completion system from the occupation of İzmir to the end of the battle of Sakarya
- Tez No: 219381
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. AHMET ALTINTAŞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Tarih, History
- Anahtar Kelimeler: Türkiye Cumhuriyeti, Batı Cephesi, Milli Mücadele, İkmal Sistemi, Turkish Republic, West Frontier, National War of Independence, Completion system
- Yıl: 2008
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Afyon Kocatepe Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tarih Bölümü
- Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 369
Özet
Milli Mücadele konusunda çok sayıda eser telif edilmiş olup, şu ana kadar yapılan ilmi çalışmalarda umumi hatlarıyla olayların stratejik, siyasi ve taktik yönü incelenmiş, ikmal sistemi ise çok az araştırmacının çalışma konusu olmuştur. Türk Milli Mücadelesi'nin çok önemli bir devrini ele alan bu tez çalışmasında, Milli Mücadele'nin her safhasındaki siyasi ve askeri durumlara da kısaca değinildikten sonra, Batı Cephesi'ndeki İkmal Sistemi ana konu olarak alınmıştır. İkmal hizmetlerinin, Batı Cephesi'nde nasıl icra edildiği, savaşın sonucuna etki edecek ne gibi faktörleri olduğu, vatanın ve milletin imkânlarının ve yeteneklerinin seferber edilerek harbin nasıl desteklendiği ve ne gibi zorluklar içinde bu vatanın düşman elinden kurtarıldığı açıklanmaya çalışılmıştır.?İzmir'in İşgalinden Sakarya Meydan Muharebesi Sonuna Kadar Batı Cephesi İkmal Sistemi? adlı tez konumuz giriş, yedi bölüm ve bir de sonuçtan oluşmaktadır. Giriş bölümünde Milli Mücadele'den evvel Anadolu'nun durumu ve Milli Mücadele'ye giden yol incelenmiştir. Birinci bölümde Batı Cephesinde Kuvâ-yı Milliye ve Kuvâ-yı Milliye'nin ikmali anlatılmıştır. İkinci bölümde Düzenli Ordu, Yunanlılar'la yapılan mücadeleler ile ikmal sistemine umumi bir giriş yapılmıştır. Üçüncü bölümde Batı Cephesi'ne Sevkıyat ve Nakliyat Genel Müdürlüğü ile MSB tarafından yapılan ikmal hizmeti anlatılmıştır. Dördüncü bölümde Tekâlif-i Milliye Emirleri ele alınmıştır. Milli Mücadele tarihine Tekâlif-i Milliye Emirleri adıyla geçen bu yükümlülüklerin sebepleri, hazırlanışı ve uygulanışı kapsamlı olarak incelenmiştir. Tekâlif-i Milliye Emirleri, Türk Ordusu'nun ihtiyacı olan nalından çivisine, heybesinden çarığına, çorabından çamaşırına, yiyeceğinden giyeceğine kadar hemen her türlü araç, gereç ve malzemeyi kapsayan yükümlülükleri içermektedir. Ayrıca, İstiklâl Mahkemeleri'nin emirlerle ilgili davaları ve sonuçları, Türk Milleti'nin Sakarya Savaşı öncesi yapmış olduğu mitingler ve bu mitingler sırasında yapılan bağışlar ve yardımları incelenmiştir. Beşinci bölümde Batı Cephesine İstanbul'dan kaçırılan silah ve cephane ele alınmıştır. Altıncı bölümde Batı Cephesi'ne Doğu Cephesi, El-Cezire Cephesi ile 13'üncü Kolordu'dan getirilen silah ve cephaneler anlatılmıştır. Bu bölümde genellikle Doğu Cephesi'nden getirilen silah ve cephaneye daha fazla yer verilmiştir. Milli Mücadele'de Türk Ordusu'nun ihtiyaç duyduğu asker, silah ve malzemelerin bir kısmı TBMM'nin ilk askeri ve siyasi zaferini kazandığı Doğu Cephesi'nden karşılanmıştır. Batı Cephesi'nde cereyan eden İnönü, Kütahya - Eskişehir ve Sakarya Muharebeleri döneminde silah ve cephaneden dikenli tele kadar ihtiyaç duyulan birçok malzeme ile asker ve subay da Doğu Cephesi'nden temin edilmiştir. Doğu Cephesi Komutanlığı'nın sahip olduğu ihtiyaç fazlası silah, cephane ve malzemenin Batı Cephesi'ne nakli ve bu malzemelerin nelerden oluştuğu, miktarları ve bu nakil esnasında kullanılan ikmal yollarının tespiti üzerinde durulmuştur. Yedinci bölümde ise Sovyet Rusya'dan alınan para, silah, cephane, harp araç ve gereçleri ile Hint Müslümanlarının yardımları ifade edilmiştir. Ardından sonuç, bibliyografya ve ekler kısmıyla çalışmaya son verilmiştir.
Özet (Çeviri)
There have been written myriad works on the Turkish War of Independence so far. However, all of these works analyzed in general terms the strategic, political and tactical perspectives of the incidents, whereas the military completion system was studied only by few. This study, dealing with a most important period of the war, the political and military conditions in every phase of the struggle touched first, and then the system of completion in the West Frontier is taken basis. Besides these, it is tried to be explained how it was exerted there, what type of role it played in effecting the cause of the war, in what condition was the nation?s capabilities and capacity, how the war was supported and how their land was restored from the hands of the enemy.Our study is named as ?The Completion System from the Occupation of Izmir to the end of the Battle of Sakarya? composes of an introduction, six chapters and an epilogue. In the first part, the condition of Anatolia is handled. In the first chapter, Turkish Revolutionaries in the West Frontier and the systematical military was told, and a general introduction to the system of completion was made. The second chapter deals with the service of provision for the West Frontier by the General Management of Dispatch and Transportation and by the Ministry of National Security. In the third chapter, the Orders of National Charges are told. In the fourth, the arms and arsenal escaped from Istanbul to the west frontier is handled. In the fifth chapter, the arms and artillery brought to the West Frontier from the East Frontier, al-Jazeera and from the 13th corps are mentioned. And in the last chapter, the monetary supply, the artillery and the war equipments taken from Soviet Russia is dealt with. And the help of the Indian Muslims is told. After all, with the epilogue, bibliography and appendix the study is completed. If we could provide even such a little to the National War of Independence encompassing the most crucial part of our history, we consider ourselves glad and rejoiced.