Türk kamuoyunda Sakarya Savaşı
Sakarya War in Turkish public
- Tez No: 792385
- Danışmanlar: PROF. DR. HİKMET ÖKSÜZ
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Tarih, History
- Anahtar Kelimeler: Millî Mücadele, Sakarya Savaşı, Basın, Kamuoyu, National Struggle, The Battle of Sakarya, Press, Public Opinion
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Karadeniz Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 289
Özet
Sakarya Savaşı, Türk Millî Mücadelesinin en önemli safhalarından biridir. Bu savaş, sadece İzmir'in işgalinden sonra Anadolu içlerine doğru genişleyen Yunan ilerleyişinin değil, genel olarak Türk milletinin İkinci Viyana Kuşatması'ndan sonra yaşadığı iki yüz yılı aşkın geri çekilme sürecinin de son bulduğu bir zaferle sonuçlanmıştır. Sakarya Savaşı'nın kazanılmasından bir yıl sonra Büyük Taarruz gerçekleştirilerek, Anadolu, işgalci Yunan ordusundan tamamen temizlenmiş, 24 Temmuz 1923 tarihinde imzalanan Lozan Barış Antlaşması'yla da Türkiye Cumhuriyeti'nin temelleri atılmıştır. Bütün bu süreci ortaya çıkaran, Millî Mücadele'nin en önemli aşamalarından biri olan Sakarya Savaşı'nın askerî, siyasî, ekonomik ve toplumsal boyutlarını genel olarak Türk kamuoyu üzerinden ortaya koymayı amaçlayan bu çalışma, konunun tarihî boyutuna ışık tuttuğu kadar sosyoloji, siyaset ve ekonomi bilimlerine de katkı sunmayı hedeflemektedir.
Özet (Çeviri)
The Battle of Sakarya is one of the most important phases of the Turkish National Struggle. This war resulted in a victory in which not only the Greek advance, which expanded into Anatolia after the occupation of Izmir, but also the withdrawal period of more than two centuries that the Turkish nation experienced after the Second Siege of Vienna, came to an end. One year after the Battle of Sakarya was won, the Great Offensive took place and Anatolia was completely cleared of the invading Greek army. The foundations of the Republic of Turkey were laid with the Lausanne Peace Treaty signed on July 24, 1923. This study, which aims to reveal the military, political, economic and social dimensions of the Battle of Sakarya, one of the most important stages of the National Struggle, which revealed this whole process, through the Turkish public in general, sheds light on the historical dimension of the subject as well as on sociology, politics and economics. aims to contribute.