Yatırım bankacılığında şirket değerleme yöntemlerine genel bakış ve şirketlerin piyasa değerlerini arttırmalarına yönelik İMKB hisse senetleri piyasası için ampirik bir uygulama
An overview of firm valuation models in investment banking and an empirical analysis of the ise (İstanbul Stock Exchange) regarding the firms? market value increases
- Tez No: 219635
- Danışmanlar: PROF. DR. HAYRİ KOZANOĞLU
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Bankacılık, İşletme, Banking, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Şirket Değerleme, Artık Kar, Defter Değeri, Özsermayeye Serbest Nakit Akımları, Firm Valuation, Residual Income, Book Value, Free Cash Flow to Equity
- Yıl: 2008
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Marmara Üniversitesi
- Enstitü: Bankacılık ve Sigortacılık Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Bankacılık Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 295
Özet
Son yıllarda dünyada ve Türkiye'de özellikle küreselleşme sürecinin hızlanmasıyla birlikte şirket birleşmeleri, satın almaları ve özelleştirmelerde ciddi bir artış yaşanmaktadır. Gelişen sermaye piyasaları ile halka arzlarda da artış olmuştur. Bundan dolayı, şirket değerlemesi; şirket birleşmeleri, satın almaları, özelleştirme ve halka arzlarla gerek kurumlar, gerekse de bireysel yatırımcılar için daha da önemli hale gelmiştir.Bu çalışmada, teorik şirket değerleme yöntemleri genel olarak incelenmiştir. Bununla beraber, hem finans piyasasında hem de akademik hayatta kullanılan teorik değerleme modellerinden Defter Değeri (BV), Özsermayeye Özgü Nakit Akımları (FCFE) ve Artık Kar (RI) İMKB'de ağırlıklı olarak imalat sektöründe işlem gören bazı şirketler için uygulanıp ampirik bir çalışma yapılmıştır. Panel data regresyon analizi kullanılarak yapılan ampirik çalışmada, bahsedilen teorik değerleme modellerinin şirketlerin piyasa değerlerini nasıl açıkladığı ve bu modellerden hangilerinin piyasa değerlerini en fazla etkilediği incelenmiştir. Sonuçta; genel olarak şirketlerin piyasa değerleri, teorik değerleme modellerinden BV, FCFE ve RI ile sıkı bir ilişki içindedir. Şirketlerin piyasa değerleri bu üç model tarafından hemen hemen aynı derecede açıklanmaktadır. Fakat şirketlerin yarattıkları artık karlar; piyasa değerlerini, defter değerleri ve özsermayeye serbest nakit akımlarına göre daha fazla etkilemektedir. Gelişmekte bir piyasa olan İMKB'de şirketler artık kar, defter değerleri ve özsermaye serbest nakit akımlarını arttırarak piyasa değerlerini arttırabilirler. Ancak şirketler artık karlarına odaklanarak piyasa değerleri daha fazla arttırıp, hissedarlarına değer yaratabilirler.
Özet (Çeviri)
There has been a substantial rise in the number of merger&acquisitions and privatizations as a result of the gaining momentum of the globalization process in the world and Turkey, particularly. Also, the number of the initial public offerings (IPOs) has increased with the development of the capital markets. Thus; firm valuations, have gained increasing importance both for the institutions and the individual investors due to merger&acquisitions, privatizations and IPOs.In this dissertation, the theoretical background of firm valuation methods is investigated generally. Furthermore, an empirical study is conducted for a group of manufacturing companies listed on the Istanbul Stock Exchange (ISE) applying theoretical valuation methods such as Book Value (BV), Free Cash Flow to Equity (FCFE) and Residual Income (RI) which are used both by the finance sector and academic world. The empirical model uses the panel data regression and analyzes the question of how the theoretical models explain the market value of the firms and determines which model affects the market value of the firms the most. According to results, the theoretical valuation models named as BV, FCFE and RI are all in a significant and strong relationship with the firm value. The market values of the firms are explained by the three valuation models almost in the same degree. However, the residual income that the firms create, affects the market values more than BV and FCFE. The companies listed on the ISE, which is an emerging market, can increase their market values by increasing their RI, BV and FCFE. Whereas, it has to be noted that firms can increase their market value more and consequently create greater value for their shareholders by focusing on RI.