Anadolu ve Fenlisesi öğretmenlerinin mesleki kişilik özellikleri ve duygusal yeterlilikleri arasındaki ilişkinin öğrenci algılarına dayalı olarak incelenmesi
The study of the relationship between emotional compe and professional personality traits of Anatolian and scien high school teachers on the basis of students perception
  1. Tez No: 219820
  2. Yazar: CANAN BÜYÜKNACAR
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. A. ELÇİN GÖREN SUMMAK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Kisilik, Kisilik özellikleri, Duygusal zekâ, Duygusal yeterlilik, Personality, Personality traits, Emotional intelligence, Emotionalcompetence
  7. Yıl: 2008
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gaziantep Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 166
Özet
Bu tezin temel amacı, ögretmenin kisilik özellikleri ve duygusalyeterlilikleri arasındaki iliskiyi inceleyerek duygusal zekâdan ileri gelen sosyoduygusalyeterliliklerin etkili ögretime katkısını tartısmaktır.Arastırmanın örneklemini, Gaziantep ili Sahinbey ve Sehitkâmil merkezilçelerinde bulunan Anadolu ve fen liselerinde, 9, 10 ve 11. sınıflarda ögrenimgörmekte olan 798 ögrenci olusturmaktadır. Söz konusu okullarda görev yapmaktaolan ögretmenlerin mesleki kisilik özelliklerine ve duygusal yeterliliklerine iliskinveri toplamak amacıyla ögrencilere Mesleki Kisilik Yeterliligi ve DuygusalYeterlilik ölçekleri verilerek ögretmenlerini degerlendirmeleri istenmistir.statistiksel analizler sonucunda, ögretmenlerin mesleki kisilik özellikleri veduygusal zekâ becerilerinde kısmen yeterli oldukları saptanmıstır. Her iki yeterlilikalanında da cinsiyet degiskeninin ayırt edici bir etken olmadıgı görülmüstür.Ögretmenlerin mesleki kisilik özellikleri ile duygusal yeterlilikleri arasındayüksek düzeyde, anlamlı ve pozitif bir iliski (r=.92) görülmüs ve duygusalyeterliligin, mesleki kisilik yeterliliginin önemli bir yordayıcısı oldugu (r2=.86) tespitedilmistir. Mesleki kisilik özelliklerinin alt boyutları olan güdüleyici etkilesim,mesleki heyecan ve adanmıslık, insan onuruna saygı ve adalet, yansıtıcı etkilesim ileduygusal yeterlilikler arasında da yüksek düzeyde, anlamlı ve pozitif bir iliski tespitedilmistir.
Özet (Çeviri)
The main purpose of this study was to analyze the relationship between theemotional competence and the characteristics of teachers as a person so as to discussthe contribution of socio-emotional skills that stem from emotional intelligence toeffective teaching.The sample of the study consisted of 798 students in 9th, 10th and 11th gradein Anatolian and science high schools in Sahinbey and Sehitkâmil, central districts inGaziantep. In order to gather data on the teachers? personality traits and emotionalcompetence, two separate inventories of Professional Personality Traits andEmotional Competence were administered to their students.Upon analyzing the data, it was found out that the teachers were partiallycompetent in both professional personality traits and emotional competence. Thestudy showed that gender variable was not a distinctive factor in determining eithercompetence.It was also discovered that there was a high, significant and positiverelationship between these two competences (r=.92) and also emotional competencewas a significant predictor of professional personality traits (r2=.86). The correlationbetween emotional competence and the subcomponents of professinal personalitytraits, motivational interaction, enthusiasm and dedication to teaching, fairness andrespect and lastly reflective practice, was found to be high, significant and positive.