Türk Ceza Hukuku ve adli incelemeler açısından kambiyo senetlerinde sahtecilik
Forgery in bills of exchange in the view of Turkish criminal law and forensic
- Tez No: 220023
- Danışmanlar: PROF. DR. ALİ ŞAFAK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hukuk, Law
- Anahtar Kelimeler: Kambiyo senetleri, adli, sahtecilik, tahrifat, Bills of exchange, forensic, forgery, alteration
- Yıl: 2008
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Polis Akademisi
- Enstitü: Güvenlik Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Suç Araştırmaları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 130
Özet
Hızlı bir şekilde değişime olanak sağlayan kambiyo senetleri, ticari hayatta ve ekonomik faaliyetlerde paranın yerini almıştır. Bu durum kambiyo senetlerinde yapılan sahtecilik ve tahrifat fiillerinin artmasına sebep olmuştur. Kambiyo senetleri kullanımının güvenli bir şekilde devam edebilmesi için yapılan sahtecilik ve tahrifât fiillerinin tespiti ve engellenmesi gerekmektedir.Kambiyo senetlerinde yapılan sahtecilik ve tahrifatın tespit edilip engellenmesi için hem caydırıcı hukukî tedbirlere hem de tedbirlerin hızlı ve etkili bir şekilde uygulanmasını sağlayacak adli incelemelere ihtiyaç duyulmaktadır. Bu çalışmada, kambiyo senetlerinin hukukî boyutu ile birlikte pratikteki yansımaları da ele alınmış ve o doğrultuda meydana çıkan sorunlara çözüm önerileri getirilmiştir.Araştırma sırasında, mevzuatta kambiyo senetlerinin müşterek özellikleri ile kambiyo senedi çeşitleri, adli incelemeler ışığında kambiyo senetlerinde sahtecilik ve TCK'da sahtecilik suçlarının türleri ve unsurları üzerinde durulmuş, özellikle de kambiyo senetlerinde sahtecilik incelenmiştir. Çalışmayı uygulamayla desteklemek açısından, Ankara Kriminal Polis Laboratuarı Belge İncelemeleri Şubesi'ne son 4 yıl içerisinde inceleme talebiyle intikal eden bulgulardan kambiyo senedi sayılanlar çeşitlerine göre tasnif edilmiş, bunlar üzerinde sahtecilik yapılmış olanlar da ayrıca irdelenmek suretiyle bir veri tabanı oluşturulmuş ve kambiyo senetlerinde yapılan sahtecilik ve tahrifat fiillerinin yorumları yapılmıştır.
Özet (Çeviri)
Bills of exchange that enable changes rapidly took the place of money in commercial life and economical activities. This case led increase in forgery and alteration acts in bills of exchange. For continuation of usage of these documents in a safety way it is required to detect and prevent forgery and alteration acts.Both aversive legal measures and forensic examinations that ensure execution of measures in a fast and effective way are needed to detect and prevent forgery and alteration in bills of exchange. In this study, together with legal dimensions of these documents also its reflections in practice is dicsussed and solution offers to problems that occurs in that direction are presented.During the research; common features of bills of exchange in legislation, its types, forgery in it under the light of forensic examinations, types and components of forgery crimes are asserted and especially forgery in bills of exchange is studied. To support the study with practice, the ones which considered as bills of exchange from the evidences which arrive Ankara Criminal Police Laboratory Document Examination Section to be investigated in the last for years are classified through their types, furthermore a data base is composed by the explication of the ones which were forgered and the forgery and alteration acts in the bills of exchange are annotated.