Türk kamu yönetiminde stratejik yönetim ve stratejik planlamanın uygulanabilirliği: Ordu emniyet müdürlüğü model önerisi
Applicability of strategic administration and strategic planning in turkish public administration: Model proposal of ordu police department
- Tez No: 220022
- Danışmanlar: DOÇ. DR. VEYSEL K. BİLGİÇ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kamu Yönetimi, Public Administration
- Anahtar Kelimeler: Strateji, Stratejik Yönetim, Stratejik Planlama, Performans, Strategy, Strategic Administration, Strategic Planning, Performance
- Yıl: 2008
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Polis Akademisi
- Enstitü: Güvenlik Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Güvenlik Stratejileri ve Yönetimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 96
Özet
Aytepe, Turgay, Türk Kamu Yönetiminde Stratejik Yönetim ve Stratejik Planlamanın Uygulanabilirliği:Ordu Emniyet Müdürlüğü Model Önerisi, Yüksek Lisans Tezi, Tez Danışmanı: Doç. Dr. Veysel K. BİLGİÇ, 96 s.Modern devletin her ne kadar bütün sorunların çözümünü üstlenmesi mümkün olmasa da, toplumsal, ekonomik, teknolojik, siyasal, kültürel ve bilimsel kaynakların eşgüdümünü sağlamak zorunluluğu vardır. Bu sorumluluk kamu yönetiminde yeni arayışları gündeme getirmiştir.Kamu kurum ve kuruluşlarının bugün hizmetin gerekliliklerini yerine getirememesi ve kalitenin düşmesi, birim maliyetlerinde artışların olması, merkeziyetçilik, kırsal alanlardan kentlere olan göç sebebiyle kamu hizmetlerinin istenen hız ve kalitede karşılanamaması, savurgan harcamalar sebebiyle bütçe açıklarının oluşması, iç ve dış borçlanma sebebiyle kamu hizmet yatırımlarına yeterli kaynak sağlanamaması işsizlik ve yanlış istihdam politikaları, kamu hizmeti gören yöneticilerin hükümetlerin değişimi ile birlikte görevlerinden alınması gibi sebepler Türk Kamu Yönetimini değişime sevk eden ve dolayısıyla stratejik yönetim ve stratejik planlama noktasına taşıyan önemli unsurlardan olmuşlardır.Stratejik yönetim, genel yönetimden ayrı değildir. Yöne¬tim genel olarak, örgütün amaçlarının gerçekleştirilebilme¬si için yapılması gerekli olan faaliyetlerin planlanması, örgütlenmesi, koordinasyonu, uygulanması ve kontrol edil¬mesi sürecidir. Stratejik yönetim ise bu sürecin bir parçası¬dır, örgütün dış çevresiyle olan ilişkilerinin düzenlenmesi ve yönünün belirlenmesi için yapılacak faaliyetlerin planlanması, örgütlenmesi, uygulanması, koordinasyonu ve kontrol edilmesi süreci olarak da tanımlanabilir. Stratejik planlama ise örgütün misyonu doğrultusunda örgüt amaçlarının tespit edilmesi, çev¬rede fırsat ve tehditlerin belirlenmesi, örgütün içinde bulunduğu durum, yani zayıf ve güçlü yönleri belirlenerek iç analiz yapıldıktan sonra stratejik alterna¬tifler ortaya koyarak en uygunlarının seçilmesi süreci olarak ifade edilebilir. Performans yönetimi ile de yönetimin sorunları erken belirleme ve önlem alma yeteneğini artırılır.10 Aralık 2003 tarihinde kabul edilen 5018 sayılı Kamu Mali Yönetimi ve Kontrol Kanunu'nun kabulüyle kamuda stratejik planlama uygulamasının yasal altyapısı da oluşturulmuştur. Ancak başarı için sadece mevzuat yeterli olmayacaktır. Öncelikle her kademedeki personel tarafından benimsenmesi ve onların katkılarının sağlanması gerekir. Türk Kamu Yönetiminin olumsuz özellikleri ise en büyük engeldir.
Özet (Çeviri)
Aytepe, Turgay, Applicability of Strategic Administration and Strategic Planning in Turkish Public Administration: Model Propasal of Ordu Police Department, Master?s Thesis , Advisor: Assoc. Prof. Veysel K. BİLGİÇ, 96 p.Although it is impossible for a modern state to undertake all the problem solutions alone, it has the obligation to provide the coordination of social, economical, technological, political, cultural and scientific resources. This responsibility has brought up new searchs in public administration.Insufficiency of the public institutions and organizations in fulfilment of their responsibillities. and the quality decline, increase in unit cost, centralization, unqualified and slow public services because of rural exodus, budgetary deficits arising from lavish expenditure, inadequate pump priming for public investments by reason of internal and external borrowing, unemployment and improper employment policies, and reasons such as removal of public administrators from office after alterations of governments have become important factors which carried the Turkish Public Administration to diversification and consequently to strategic administration and planning point. Strategic administration is not separate from general administration. In general administration is the period of planning, organization, coordination and implementation and inspection of the necessary activities for the fulfilment of the organizations goals. Strategic administration is a part of this period it can also be defined as the period for the planning, organization, implementation coordination and inspection of the activities in agenda for the regulation of the organization?s relations and its place. Strategic Planning can be defined as the period for the confirmation of the organization?s goals, determination of the opportunities and threats around and selection of the most suitable ones through strategic alternatives after the internal analysis together with the determination of the organization?s position in other words weak and strong points And together with the performance administration, the ability to fix the problems early and to take precautions is increased. After the recognition of the Law of Public Fiscal Administration and Control numbered 5018 on December 10, 2003, the legal substructure of public strategic planning implementation has been formed. However legislation alone is not sufficient. First it is necessary that it is adopted and supported by the personnel from all degrees The biggest enclosure is the negative aspects of the Turkish Public Administration