Yerel yönetim birlikleri
Unions of local governments
- Tez No: 220076
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ŞERİF ÖNER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kamu Yönetimi, Public Administration
- Anahtar Kelimeler: Local Governments, Unions of Local Governments, Union
- Yıl: 2008
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Afyon Kocatepe Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Bölümü
- Bilim Dalı: Kamu Yönetimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 188
Özet
Yerel yönetim birlikleri, yerel yönetimlerin kendilerinden beklenen, yürütmekle görevli oldukları ve tek başlarına yerine getiremedikleri hizmetlerden bazılarının, güç ve olanaklarını bir araya getirerek iş ve güç birliği içinde karşılamak üzere kendi aralarında değişik birleşimlerle oluşturdukları kamu tüzel kişiliğine sahip örgütlerdir.Bu çalışmada, yerel yönetim birliklerinin oluşumları, gelişimleri, güncel durumları ve uygulamadaki işlevselliği irdelenmeye çalışılmıştır. Günümüzde demokrasiyle yönetilen bütün ülkelerde, yerel yönetimler arasında birlik türünde örgütlenmelerin sayılarında ve işlevlerinde önemli bir artış olduğu gözlemlenmektedir.Köy, belediye ve il özel idareleri yerel ihtiyaçları karşılamak için kurulmuş kamu tüzel kişileridir. Yerel yönetim birlikleri, bu genel görevli yerel yönetim birimleri yanında ?ikincil konumlu? kuruluşlardır. Birlikler, yerel yönetimleri güçlendirmeye ve ortak hareket etmelerine yönelik bir destek örgütüdürler.
Özet (Çeviri)
Unions of Local Governments are the public legal entities constituted by the different combinations of the types of local governments by putting together the opportunities and strengths required to undertake some services expected from local governments but cannot be performed by any of them individually.This study aims to examine constitutions, evolutions, and current situations of Unions of Local Governments and their functionalities. It is observed that, in all the democratic countries, there has been a considerable increase in numbers and functions of union-type organizations among local governments.Villages, municipalities and private administrations of provinces are the public legal entities constituted for fulfilling the local requirements. Unions of Local Governments are the foundations that have ?the secondary position? beside these local administration units. That is, unions can be considered as supporting organizations to strengthen the local governments and to make them work collectively.