Türk kamu sektöründe performans değerlendirme ve kamu görevlilerinin motivasyonuna etkisi
Performance evaluation and its effect on motivation of public officials in Turkish public sector
- Tez No: 220100
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. SELİM KILIÇ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kamu Yönetimi, Public Administration
- Anahtar Kelimeler: Performans, Performans Değerlendirme, Motivasyon, Özendirici Araçlar, Sicil Raporu, Performance, Performance Appraisal, Motivation, Encouraging Instruments, Performance Report
- Yıl: 2008
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Niğde Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Bölümü
- Bilim Dalı: Kamu Yönetimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 105
Özet
Artan rekabet koşullarından dolayı özel sektör tarafından sağlanan hizmet ve ürün kalitesi giderek yükselmektedir. Genel olarak bakıldığında, kamu kurumları farklı alanlarda da olsa özel teşebbüs kuruluşları ile aynı kişilere hizmet vermektedir. Özel sektörden kaliteli hizmet almaya alışan insanlar, devletin eli olarak görülen kamu kurumlarından daha kaliteli hizmet talep etmektedirler. Kamu kurumlarının bu taleplere yeterince cevap verebilmeleri ancak başarılı ve iş heyecanı yüksek bireylerle çalışmaları ile mümkündür. Yüksek performans ve motivasyonun sağlanabilmesi için çalışanların performanslarının doğru ve etkin bir şekilde değerlendirilmesi, çalışanları motive eden faktörlerin belirlenerek performans değerlendirme sürecinin bir motivasyon aracı olarak kullanılabilmesi gerekmektedir.Bu çalışmanın amacı, kamu kesiminde performans değerlendirme tekniği olarak kullanılan sicil raporu doldurma yönteminin aksayan yönlerinin vurgulanarak memurların çalışma motivasyonu üzerindeki etkilerinin açıklanmasıdır. Çalışma, kamu kesiminin büyük çoğunluğunu oluşturan memurlar hakkında halen uygulanmakta olan ve Devlet Memurları Sicil Yönetmeliği hükümlerine göre sürdürülen performans değerlendirme yöntemi ile sınırlı tutulmuştur.Çalışmada, performans değerlendirme ve motivasyon konularında değişik kaynaklardan sağlanan teorik bilgiler verilmiş, bu bilgiler ışığında bu iki kavram arasındaki ilişki açıklanmaya çalışılmış ve sicil doldurma yönteminin çağdaş gereksinimleri karşılamadığı, çalışanların motivasyonu üzerinde olumlu katkılarının bulunmadığı sonucuna varılmıştır.
Özet (Çeviri)
The quality of the goods and services provided by the private sector has been gradually increasing due to the increasing competition. In general terms, the public institutions serve the same people as the private institutions, although they serve in different fields. The people, who are used to receive high quality service from the private sector, demand higher quality services from the public institutions, which are regarded as the hand of the Government. The public institutions can respond to such demands sufficient only if they work with successful and energetic people. In order to ensure high performance and motivation, the performance of the employees should be evaluated in a correct and effective way; the factors motivating the employees should be identified and the performance appraisal process should be used as an instrument of motivation.The purpose of this study is to emphasize the failing aspects of the completion of the performance reports used as a technique for appraisement of the performance in the public sector and to explain the impacts of this technique on the working motivation of the civil servants. This study is restricted to the performance appraisal method in force for the civil servants constituting the significant part of the public sector and carried out in accordance with the Performance Regulation for Civil Servants.In the study, theoretical information has been provided on performance appraisal and motivation from various sources; the connection between these two concepts has been explained in the light of the theoretical information; the study concludes that the current method for completion of the performance report dos not meet the actual requirements and has no positive contributions on motivation of the civil servants.