Düziçi'nde halk hekimliği
Folkloric medicine in Düziçi
  1. Tez No: 220101
  2. Yazar: UYGAR KURUM
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. HATİCE İÇEL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Halk Bilimi (Folklor), Folklore
  6. Anahtar Kelimeler: Halk hekimliği, halk hekimi, tedavi yöntemleri, bitkisel, hayvansal ve madensel ilaçlar, Folk medicine, folk doctors, medical treatment methods, vegetable, animal and mineral drugs
  7. Yıl: 2008
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Niğde Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Türk Edebiyatı Bölümü
  12. Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 188
Özet
Sağlık, insanoğlunun sahip olduğu en büyük hazinedir. Bu nedenle sağlık sorunlarına karşı, asırlardan beri çözüm arayışı içinde olmuştur. Hastalıkları tedavi ederken elde ettiği bilgi ve tecrübeler neticesinde de bugün ?halk hekimliği? olarak adlandırdığımız kültürel yapı ortaya çıkmıştır.Tezimiz, Düziçi'ndeki halk hekimliği inanç ve pratiklerini ihtiva etmektedir. Çalışmamızın Giriş kısmında Düziçi'nin tarihî, coğrafî, beşerî, turistik ve ekonomik yapısı hakkında bilgiler verilmiştir. I. Bölüm'de, halk hekimliği ile ilgili genel bilgiler verilerek yörede tespit ettiğimiz insan, hayvan ve bitki hastalıkları ile bu hastalıkların tedavi yöntemlerine yer verilmiştir. II. Bölüm'de, hastalıkların tedavisinde başvurulan bulunan şifalı sular ve ziyaret yerleri ile ilgili bilgiler verilmiştir. III. Bölüm'de ise tedavilerde kullanılan bitkisel, hayvansal ve madensel maddelerin listesine yer verilerek hangi hastalılıkların tedavisinde kullanıldıkları belirtilmiştir. Tezimizin sonunda derleme yaptığımız kaynak kişilerin listesine; Kaynakça kısmında, çalışma sırasında faydalandığımız eserlere; Ekler bölümünde ise yörede konuyla ilgili çektiğimiz fotoğraflara yer verdik.Çalışmamızın halk edebiyatı ve halk bilimi araştırmacıları için yararlı olacağı kanaatindeyiz.
Özet (Çeviri)
Healt is the graetest treasure of all the human being?s possesions. Therefore, mankind has been trying to find out solutions for the healt problems for ages. As a result of the experiences and knowledge that human being gained while curing the ilnesses , a cultural form that we called ?folk doctors? of medicine today appeared.Our thesis includes folk medicine belifes and practices in Düziçi. In the introductory patr of our study, some information about historical, geographical, humanitary, touristic and economical form of Düziçi of included. In the first part, some general knowledge involved in folk medicine is given and then, people, animal, and plant illnesses of the region and their cure methods are added. In the second part,İnformation about thermal water and tombs is given. And in the third part, the list of the animal, plant, mineral in gretients and their usage in the illnesses are consisted. At the end of our thesis, we added the reference people list. In the reference part, we put the works and boks from which we benefited and lastly in the additions part, we gave the photographs taken in the region.We believe in our study that it will be usefull for the folk literature and foklore researchers.