Türkiye'deki kadın milletvekilleri ve meclisteki çalışmaları
Work's of women mp in Turkey
- Tez No: 220108
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. SALİH ÖZKAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Siyasal Bilimler, Education and Training, Political Science
- Anahtar Kelimeler: Kadın Milletvekilleri, TBMM, Siyaset, Kadın, Meclis, Women Members of Turkish Grand National Assembly, Turkish Grand National Assembly, Political, Wowan, Assembly
- Yıl: 2008
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Niğde Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İlköğretim Bölümü
- Bilim Dalı: İlköğretim Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 300
Özet
Türkiye'de kadının siyasal alanda haklarını elde edişi Atatürk'ün önderliğindeki cumhuriyet yönetiminin düzenlemeleri ile olmuştur. Kadınlara seçme ve seçilme hakkı birçok batı ülkesinden çok önce verilmesine rağmen, bu gün aktif politikaya katılımları konusunda çok da ileride oldukları söylenemez.Kadınlara seçme ve seçilme hakkının 1934 de verilmesinin ardından 1935 de ilk kez parlamentoya giren kadınlar %4.08 oranı ile bu gün bile henüz geçilemeyen bir oranla parlamentoda yerlerini almışlardır.Bu çalışmada 1935 den günümüze TBMM'nde yer almış olan Kadın Milletvekillerinin demografik ve sosyolojik görünüşlerini ve Mecliste ki faaliyetlerini ortaya koymak hedeflenmiştir.Bu amaçla araştırmanın evrenini oluşturan 1935?2002 tarihleri arasında TBMM çatısı altında yer almış olan kadın Milletvekilleri tek tek irdelenmiştir. İlk olarak ?Konumsal analiz tekniği? kullanılarak, TBMM'nin kurumsal kayıtları, yayınları ve meclis albümleri incelenerek TBMM de yer almış olan kadın Parlamenterlerimizin toplumsal özgeçmişleri temelinde bir veri-set oluşturulmuştur.TBMM'ne giren kadın Milletvekillerinin erkeklere oranla daha seçkin özellikler taşımaktadırlar. TBMM'ne giren kadınların %70'i Üniversite mezunu büyük çoğunluğu bir veya iki dil bilen tahsilli kadınlardan oluşmaktadır. Aynı zamanda ekonomik koşullar açısından da problemleri olmayan kadınlardır.İkinci olarak TBMM Tutanak dergileri incelenerek betimsel ve tarihsel araştırma yöntemleri kullanılarak Meclis Çatısı altındaki kadın Milletvekillerinin Meclis de almış oldukları görevler belirlenmiştir.Türkiye de seçmen olarak erkekler ile eşit konumda olan kadınların siyasete aktif olarak katılmada erkeklerden çok geride oldukları görülmektedir.Çalışmanın bulgularından hareketle oluşturulan veri set sayılarla değerlendirilerek yaş, eğitim, mesleki durum, medeni durum, yerel yönetimlerde görev alma, yönetimde yer alma vb. demografik ve sosyolojik faktörlerden hareketle kadın Milletvekillerinin demografik ve sosyolojik profilleri analiz edilmiştir.Son olarak TBMM de görev alan kadın milletvekillerinin parlamentoda bulunmasın sonuçları, kazanımları ve değişimi ile ilgili bir değerlendirme yapılmıştır.
Özet (Çeviri)
In Turkey, leader Atatürk put in order republic adminisration, after that Turkish women have deseruer their rights in political area. In spite of, Turkish republic has given fist choice and choiced right to woman according to Europa.But nowadays Turkish women couldn?t progress.Turkish republic has given choice and choised right to women in 1934.After then in 1935, first of all, women with % 4.08 have?nt roduced into assembly.Nowaday there is no considerable movement about this station.Women members of state that been in this studies from 1935 to nowaday, in Turkish Grand National Assembly were aimed their activities and actions from demografic and sociologic.From 1935 to 2002, women members of state in Turkish Grand National Assembly especially were analysed by nation. First of all, Locational Analysis Tecnique is used, Turkish Grand National Assembly?s associational records,publications, assembly albums were analysed, last of all, a datum set was taken from about the women members of state.Women members of state in Turkish Grand National Assembly were value to men members of state. %70 of Women members of state graduated women city and couldd speak two languages.Also there wasn?t a lot of problems.Second of all, Turkish Grand National Assembly?s court records are analysed and descriptional and historical investigation tecniques are used. Last of all members of state in Turkish Grand National Assembly?s duties are determined.In Turkey, as voters women and men are same.But men are too bad to women voters.Result of studies and evaluotions of datum set are used for age, education, job stuation, duty of local administration, duty of manegement etc. Actions of demografic and sociologic. And than analysed for women members of state abaut demografic and sociologic profiles.Last of all, Women members of state in Turkish Grand National Assembly hase been in Turkish Grand National Assembly.They were evaluated about advantages and changes.