TBMM'deki kadın milletvekilleri ve meclisteki faaliyetleri (1961-1980)
Women departments in the GNAT and their activities in the assembly (1961-1980)
- Tez No: 849996
- Danışmanlar: DOÇ. DR. NESLİHAN ALTUNCUOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Tarih, History
- Anahtar Kelimeler: Demokrat Parti, İhtilal, Anayasa, Muhtıra, Cumhuriyet Senatosu, Democratic Party, Revolution, Constitution, Memorandum, Senate of the Republic
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 177
Özet
Kadınların seçme ve seçilme hakkı kazanması birçok dünya ülkesinden önce Türkiye'de gerçekleşmiştir. Kadınlar 1930'da Belediye seçimleri, 1933'te Muhtarlık ve 1934 yılında da milletvekili seçme ve seçilme hakkına sahip olmuştur. 1935 seçimlerinde de meclise 18 kadın milletvekili girmiştir. İlerleyen yıllarda bu sayının arttığı bilinmektedir. Çalışmanın kapsadığı 1961- 1980 döneminde de mecliste 29 kadın milletvekili bulunmaktadır. 1961- 1980 yılları birçok hadisenin yaşandığı bir süreçtir. 27 Mayıs askeri darbesi meydana gelmiş ve ardından hükümet değişmiştir. Hükümetin değişmesi de birçok gelişmeye zemin hazırlamıştır. Anayasa değişmiş, çift meclisli sistem uygulanmıştır. Bu çalışmada da iki darbe arası dönemde milletvekilliği yapan kadınlar incelenmiştir. Dönemin kadın milletvekillerinin meclisteki faaliyetleri; Tercüme-i halleri, TBMM albümü, TBMM zabıt cerideleri ve gazetelere bağlı kalınarak bilgi edinilmesi hedeflenmektedir. Bu dönemde parlamento da yer alan kadın milletvekillerinin çeşitli konularda mecliste söz aldıkları, önergeler verdikleri, milletvekilliği yaptıkları illerin sorunlarına çözüm aradıkları görülmüş, önemli çalışmalara ve başarılara imza atmışlardır.
Özet (Çeviri)
Women gained the right to vote and be elected in Turkey before many other countries in the world. Women had the right to elect and be elected in municipal elections in 1930, the Mukhtar in 1933, and the deputy in 1934. In the 1935 elections, 18 female deputies entered the parliament. It is known that this number has increased in the following years. In the 1961-1980 period covered by the study, there were 29 female deputies in the parliament. The years 1961-1980 were a period in which many events took place. The May 27 military coup occurred and then the government changed. The change of government also paved the way for many developments. The constitution was changed and the bicameral system was implemented. In this study, women who served as members of parliament in the period between the two coups were examined. Activities of female MPs of the period in the parliament; It is aimed to obtain information by relying on Tercüme-i Halleri, TBMM album, TBMM minutes and newspapers. During this period, it was observed that female deputies in the parliament took the floor on various issues, made motions, and sought solutions to the problems of the provinces in which they were members of parliament, and they achieved important work and success.