'Atinalı Timon Vetiresi' William Shakespeare'in Atinalı Timon oyunu üzerine metin ve çalışma süreci
'Timon of Athens process' Timon of athens from William Shakespeare content and rehearsal phase
- Tez No: 220129
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. KEREM KARABOĞA
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Güzel Sanatlar, Sahne ve Görüntü Sanatları, Fine Arts, Performing and Visual Arts
- Anahtar Kelimeler: Atinalı Timon, William Shakespeare, Oyun, Oyunculuk, Timon of Athens, William Shakespeare, Play, Acting
- Yıl: 2007
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Bahçeşehir Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İleri Oyunculuk Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 103
Özet
Bu tezin içeriği, William Shakespeare'in ?Atinalı Timon? adlı oyununun, 27 Mart 2006 pazartesi günü başlayan ve 17 Mayıs Çarşamba günü, 15. İstanbul Uluslar Arası Tiyatro Festivali kapsamında oynanmasına kadar süren prova sürecinin ayrıntılı olarak incelenmesinden oluşmaktadır. Çalışmada, oyuncunun deney imlediği rol üzerinden, yaratım ve prova aşamalarını değerlendirmesi, öznel yaklaşımını seçmesi, sürece dâhil olduğu andan, sonuca giden yola kadar geçirdiği evreleri hem objektif hem de sübjektif olarak aktarması esas alınmıştır. Oyun incelemesi bölümünde ilk olarak, genel hatlarıyla oyunun özeti çıkarılmış, ardından karakter üzerinden açıklamalara gidilmiştir. Atinalı Timon oyununda, deneyimlenen karakterin adı ?Şair?dir. Bu karakterin, yapının içinde nereye oturduğuna dair çözümlemede bulunulan `analiz' bölümüne ilaveten, süreç bölümünde ise `Şairi Anlamak' başlığı altında, karakter üzerinden neler hedeflendi ve ne kadarı yapıldı'ya ulaşılmaya çalışılmıştır.
Özet (Çeviri)
The content of this thesis is become with the detailed examination of rehearsal period of W.Shakespeare ?Timon of Athens?. In this work, it was evaluated that creation and rehearsal periods over the tried role. The passed periods were transmissed as both objectively and subjectively. Firstly, the summery of the play and then character analysis were written. In the chapter of `analysis? and `understanding of the poet? the `poet? character was examined detailed.