The minority concept and the minority rights in the EU and Turkey
Azınlık kavramı ve AB'de ve Türkiye'de azınlık hakları
  1. Tez No: 220128
  2. Yazar: DUYGU MENCİK
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ÖZGÜR ÜNAL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hukuk, Siyasal Bilimler, Uluslararası İlişkiler, Law, Political Science, International Relations
  6. Anahtar Kelimeler: Azınlık Hakları, Lozan Antlasması, Avrupa Birligi, Minority Rights, Treaty of Lausanne, European Union
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Bahçeşehir Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  13. Sayfa Sayısı: 73
Özet
Bu tez dahilinde, azınlık kavramını inceleyerek, azınlıkların evrimi ve korunmasını arastırmaya, tarihteki uygulamaları yan yana koyup karsılastırmaya, Türkiye'deki uygulamalar çerçevesinde, kavramı dile getirirken neden daha fazla tereddüt ediligiyle ilgili argümanları ortaya çıkıp elestirel yaklasmaya ve AB'nin bu konudaki anlayısını ve azınlık hakları konusunda bazı uluslararası çabaları ele almaya çalısıldı. Azınlık kavramını somutlastırmakta ve tanımlamakta yasanan zorlukları göz önünde bulundurarak bu çalısmada, en aktüel ve etkin dokümanlar ve tarihsel analizler kullanarak bazı cevaplar arayısına gidildi. Bu analiz için, tezin ilk bölümünde azınlık kavramının tarihsel çerçevesi içinde bir tanımı verilirken onu ikinci ve üçüncü bölümdeki hukuki açıklamalar izledi. Dördüncü bölümde ise Türkiye'deki azınlıkların tarihi, Kürt sorunu özelinde incelendi. Besinci bölümde Avrupa Birliginin azınlık haklarına bakıs açısını tanımlamak üzere pek çok kavram yine tarihsel bir analiz dahilinde aydınlatılmaya çalısıldı ve bu bölüm bir sonraki; azınlık konusu çerçevesinde AB ve Türkiye iliskileri için belli bir temel olusturdu.
Özet (Çeviri)
The thesis has tried to examine the concept of minority, the evolution of protection of minorities, to compare and contrast applications in history, to criticize and defend some arguments and to give way to understand more why to hesitate to pronounce the concept, in the context of Turkish applications, EU?s understanding and some international attempts made for the protection of minority rights. Considering the difficulty of concretizing the concept of minority, this paper has tried to give answers to related questions about minority issues, by using the most effective and contemporary documents with historical analysis. For this analysis in the first part of the thesis a general description of minority concept in its historical context has been given followed by legal explication of these concepts in the second and third chapters. In the fourth chapter special history of Turkish minority issues has been analysed with spesific focus on Kurdish question. Then on the fifth chapter EU and EU?s view of minority rights has been explained for constituting a base to the next chapter which is Turkey EU relations in the context of minority rights.