Osmanlılar'da mimarlık kurumunun evrimi ve Tanzimat Dönemi mimarlık ortamı
The evolution of architectural establishment in Ottomans and architectural environment in reformation period
- Tez No: 220172
 - Danışmanlar: PROF. DR. ZEKİ SÖNMEZ
 - Tez Türü: Doktora
 - Konular: Mimarlık, Sanat Tarihi, Architecture, Art History
 - Anahtar Kelimeler: Mimarlık, eğitim, mimarlar, şehircilik, Tanzimat Dönemi, Architecture, education, architects, city planning, Tanzimat
 - Yıl: 2007
 - Dil: Türkçe
 - Üniversite: Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi
 - Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
 - Ana Bilim Dalı: Sanat Tarihi Ana Bilim Dalı
 - Bilim Dalı: Türk İslam Sanatları Bilim Dalı
 - Sayfa Sayısı: 403
Özet
Uzun bir mimarlık geçmişine sahip olan Osmanlı Devleti, mimari üretimini bu alandaki mimarlık kurumunun varlığı ve işlerliğiyle ortaya koymuştur. XIX.yüzyılda, devletin diğer kurumlarındaki değişim mimarlık kurumunda da karşılığını bulmuş, mimari ile ilgili işler bu yüzyıl boyunca farklı kurum ve meclisler bünyesinde sürdürülmüştür. Kurumsal yapıdaki değişim, mimarların eğitimi konusunda farklı yaklaşımları gündeme getirmiştir. Tanzimat Dönemi'nde bütün kurumlarda bir değişim ve düzenlenme sürecine girilmiştir. Tanzimat kelimesiyle karşılanan bu düzenlemeler, kurumsal değişimler dışında Osmanlı başkentinin fiziki yapısına da yansımıştır. Kentin imarına yönelik çalışmaların yanında ihtiyaçtan doğan yeni yapı tipleri ve farklı üsluplar Osmanlı mimarisine girmiştir. Tanzimat Dönemi'nde ebniye ile ilgili hizmetleri yerine getiren bir kurumun varlığına rağmen, ebniye idaresi çalışanlarının, daha çok devletin bu konudaki resmi memurları olarak çalıştıkları anlaşılmaktadır. Devlet yapılarının çoğunlukla ihaleyle yaptırıldığı bu süreçte, mimarlık hizmetlerinde bulunanlar, ağırlıklı olarak gayrimüslimler, yabancılar ve yabancı kökenli levanten mimarlardır. ?Osmanlılar'da Mimarlık Kurumunun Evrimi ve Tanzimat Dönemi Mimarlık Ortamı? adlı çalışmada, Osmanlı Devleti'nde mimarlık hizmetlerini veren kurumlar ve mimarlık eğitimine dair girişimler ele alınmıştır. Ayrıca Tanzimat değişiminin kent ölçeğine yansıyan boyutu değerlendirilmiştir. Bu dönemde İstanbul'da faaliyet gösteren müslüman, gayrimüslim ve yabancı/levanten mimarlar hakkında bilgi verilmiştir.
Özet (Çeviri)
The Ottoman State that has a long architecture past, displayed it architectural production with the presence and functioning of its architectural establishment. In the 19th century, the change in the state?s other establishments was also felt in the architecture establishment, works related to architecture were perpetuated by different structures of foundations and assemblies during this century. The change in the corporate structure brought forward different approaches in the education of architectures. In the Reformation Period, all establishments underwent a process of change and regulation. Those regulations that are referred to as the reformation, reflected themselves not only in institutional changes, but also in the physical structure of the Ottoman capital. Besides the works that are city structure oriented, new structure types and different styles that stem from the need became a part of the Ottoman architecture. In spite of the presence of an establisment which provided architectural services, it is obvious that ebniye administration employees, worked as the official clerks of the state. This process during when state structures were mostly built by tender, people who performed architectural services were non-moslems, foreign people and levantine architectures of foreign origin. In ?The Evolution of Architectural Establishment in Ottomans and Architectural Environment in Reformation Period?, attempts as regards to architectural education and the establishments that provide architectural services in the Ottoman State are discussed. In addition to this, the dimension of the Reformation change that is reflected in the city scale is evaluated. Information about moslim, non-moslim, foreign/levantine architectures that show activity in Istanbul in this period is also provided.