Türk resminde İstanbul'un mimarlık örnekleri 1860-1960
Examples of Istanbul architecture in Turkish painting 1860-1960
  1. Tez No: 220173
  2. Yazar: GÜL SARIDİKMEN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. SEMRA GERMANER
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Sanat Tarihi, Art History
  6. Anahtar Kelimeler: Türk resmi, İstanbul, şehir, mimari, fotoğraf, Turkish painting, Istanbul, city, architecture, photograph
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Sanat Tarihi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Batı Sanatı ve Çağdaş Sanat Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 917
Özet
?Türk Resminde İstanbul'un Mimarlık Örnekleri 1860-1960? isimli tezde, manzara resimlerinde yer alan İstanbul'daki yapılar incelenmiştir. 19. yüzyıldan itibaren, Türk sanatçılar Osmanlı ve Cumhuriyet döneminde yaptıkları resimlerde, İstanbul'daki anıtsal yapılara yer vermişlerdir. Manzara resimlerinden mimari görünümler içeren örnekler seçilerek bu yapıtlar üzerinden yapıların resme yansıması ve bunların resimler aracılığıyla tespitine çalışılmıştır. Adı geçen resimlerin çoğu, görsel belge değerine sahiptir. Mümkün olduğu kadar, aynı açıdan, tuvaldeki görüntüyü bizzat yerinde tespit amacıyla çekilen fotoğraflar ve eski fotoğraf, kartpostal gibi kaynaklarla bu resimler karşılaştırılmış ve resimlerin sanatsal değerleri yanında, tespit edilen yapıların resmin yapıldığı dönem ile günümüzdeki halinin karşılaştırılması ve belgelenmesi yapılmıştır. Özellikle, Sa'dâbâd/Çağlayan Sarayı ve Çağlayan Kasrı, İmrahor Köşkü, Poligon Kasrı, Salacak/Teşrifatçı Camisi, Hekimbaşı Ömer Efendi Sebili, gibi günümüze ulaşmayan yapılar için bu resimlerin görsel belge değeri oldukça yüksektir. Gerek 19. yüzyıl sonunda başlayan doğaya bağlı, gerçekçi betimlemelerin egemen olduğu resimler, gerekse soyutlamanın yaygınlaştığı 1960'lı yıllara kadar incelenen resim örnekleri, İstanbul'daki mimarlık örneklerinin tespitinde önemli rol oynamaktadır. Katalog bölümünde, ?Türk Resminde İbadet Yapıları?, ?Türk Resminde Türbeler?, ?Türk Resminde Saraylar, Köşkler, Kasırlar,?, ?Türk Resminde Çeşme ve Sebiller?, ?Türk Resminde Hisarlar?, ?Türk Resminde İskeleler? ve daha az örnekleri tespit edilmiş olan, han, köprü, kule, tersane, hastane, sıbyan mektebi gibi yapılar ise ?Türk Resminde Diğer Yapılar?, başlığı altında incelenmiştir.
Özet (Çeviri)
In the thesis entitled ?Examples of Istanbul Architecture in Turkish Painting 1860-1960?, buildings in Istanbul which are included in landscape painting have been examined. Beginning from the 19th century, Turkish artists of the Ottoman and Republican Turkey used the monumental buildings of Istanbul as one as the main themes of their paintings. In this thesis, landscape paintings comprising architectural views have been chosen, the way they are depicted was examined and their documentation was made. Most of the paintings mentioned have documentary values. Photographs were taken from the same angle as shown in the paintings, and these photographs along with the present state of the buildings were compared with their depiction in the original paintings, old photographs and postcards. Thus apart from the artistic value of these buildings a comparison of their situation when they were depicted and their present state was made and documented. The importance of these paintings as visual documents is particularly important in regard to such edifices as Sa?dâbâd/Çağlayan Palace, Çağlayan Kiosk, Imrahor Kiosk, Poligon Kiosk, Salacak/Teşrifatçı Mosque, Hekimbaşı Ömer Efendi Fountain which have not come to our day. The paintings which are examined in the thesis belong to the period between the end of the 19th century where naturalism and realism were the predominant styles and 1960?s when abstraction became a widespread trend. In the catalogue ?Religious Buildings in Turkish Painting?, ?Tombs in Turkish Painting?, ?Palaces, Kiosks, Pavilions in Turkish Painting?, ?Fountains and Sebils in Turkish Painting?, ?Castles in Turkish Painting?, ?Wharfs in Turkish Painting? and comparatively few number of edifices as khan, bridge, tower, shipyard, hospital, primary school have been examined under the title ?Other Buildings in Turkish Painting?.