Yunanistan Gümülcine ili Mehrikoz bölgesindeki doğum, sünnet, evlenme ve ölüm ile ilgili örf ve adetlerin sosyolojik açıdan değerlendirilmesi
A sociological assessment on customs and traditions on birth, circumcision, Marriage, and death in Mehrikoz region of Komotini, Greece
- Tez No: 220237
- Danışmanlar: DOÇ. DR. EJDER OKUMUŞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Sosyoloji, Sociology
- Anahtar Kelimeler: Batı Trakya ? Mehrikoz Bölgesi, Doğum, Sünnet, Evlenme, Ölüm, Western Thrace ? Mehrikoz Region, Birth, Circumcision, Marriage, Death
- Yıl: 2008
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Felsefe ve Din Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Din Sosyolojisi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 90
Özet
Bu çalışmada Yunanistan, Gümülcine ilinin Mehrikoz Bölgesinde geçiş dönemleri olan doğum, evlenme, ölüm âdetleri ve bunlara bağlı halk inançları, sosyolojik açıdan değerlendirmeye çalışılmıştır.Çalışma giriş ve üç bölümden oluşmaktadır. Birinci bölümde, Doğum ele alınmıştır. Doğumdan kısa bir süre sonra gerçekleşen `sünnet' konusu da bu kapsamda ele alınmıştır. İkinci bölümde, `Evlenme' konusu, üçüncü bölümde ise `Ölüm' konusu ele alınmıştır.Doğum, Sünnet, Evlenme ve Ölüm ile ilgili ele alınan konularda sosyolojik olarak yazılı kaynaklardan elde edilen bilgilerin verilmesinin ardından Batı Trakya ? Mehrikoz halkının sözlü kaynaklardan edinilen âdet, inanç ve uygulamalar aktarılmıştır. Sözlü kaynaklardan elde edilen bilgilere dayalı âdet, inanç ve uygulamaların geleneksel Türk kültürü ile olan ilişkileri tespit edilmeye çalışılmıştır.Bu araştırmanın sonucunda Mehrikoz halk kültüründe, Anadolu'nun inanç ve kültür yapısının izlerinin bulunduğu görülmüştür. Önemli ölçüde İslâm dininden kaynaklanan bu izlerin bugünkü Mehrikoz halkının adet, inanç ve günlük kültüründe görmekteyiz.
Özet (Çeviri)
In this study, customs and related folk beliefs on the transition periods of human life, namely birth, marriage and death in Mehrikoz Region of Gümülcine (Komotini), Greece are handled in sociological terms.The study consists of three parts. In the first part, birth was handled. `Circumcision?, which takes place shortly after birth was also handled under this title. In the second part `marriage? and in the third part `death? was handled.After having reviewed and summarized the relevant information found in written sources on birth, circumcision, marriage and death customs, beliefs and practices acquired form oral sources of residents of Mehrikoz in Western Thrace were given in detail. It was tried to find out the relation between these customs, beliefs and practices and those found in the old Turkish culture.As a result of this study, it was found out that Mehrikoz folk culture has imprints of Anatolian belief and culture. These imprints, which mainly stem from Islam are still observed in customs, beliefs and daily culture of Mehrikoz region.