Avrupa'da uluslararası emekli göçü ve yeni bir varış ülkesi olarak Türkiye: Muğla-Dalyan örneği
International retirement migration in Europe and Turkey as a new destination: Evidence from Muğla-Dalyan
  1. Tez No: 220244
  2. Yazar: MEHMET GÖKAY ÖZERİM
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. BERNA KIRKULAK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Demografi, Uluslararası İlişkiler, Demography, International Relations
  6. Anahtar Kelimeler: Uluslararası Emekli Göçü, Yaşlılık, Göç, Emeklilik, Türkiye, Avrupa, Dalyan, International Retirement Migration (IRM), migration, retirement, Turkey, Dalyan, Europe
  7. Yıl: 2008
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Avrupa Birliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 152
Özet
Uluslararası emekli göçü, 20. yüzyılda gelişmeye başlayan yeni uluslararası göç türlerine önemli bir örnek teşkil etmektedir. Özellikle 1990'lar itibariyle Avrupa'da daha yoğun şekilde incelenmeye başlanan bu göç türü, Türkiye için de önemlidir. Türkiye'nin güney sahilleri ve kısmen batı sahil şehirlerinde giderek artan bir oranda bu göç şekli ve etkileri gözlemlenebilmektedir.Bu kapsamda bu çalışmanın ana amacı, uluslararası emekli göçünün Avrupa'da 1960'lar itibariyle kuzeyden güneye doğru şekillenen resmini karşılaştırmalı bir şekilde sunarken, bir varış ülkesi olarak Türkiye'nin bu resimdeki yerini özellikle 1990'larla birlikte yaşanan ilginin sebepleri çerçevesinde tanımlamak ve geleceğe dair çıkarımlarda bulunmaya çalışmaktır.Tez çalışmasında Avrupa ve Amerika'da emekli göçleri üzerine mevcut literatür incelenmiş, Muğla ili Dalyan Beldesinde bir alan çalışması yürütülmüş, beldede yaşayan Avrupalı emeklilere yönelik anket ve derinlemesine mülakatlar yapılmıştır.Tez çalışması, Türkiye'nin uluslararası emekli göçünde diğer rakip varış ülkelerine göre avantaj ve dezavantajlarını tespit etmiş, temel tercih edilme nedenlerine ulaşmıştır. Alan çalışması Avrupalı emekli göçmenlerin taşınmaz edinimi ve yerel yönetimle ilişkiler olmak üzere bazı sorunların olduğunu, Türkiye'nin bu göç türünde gelecekte üstleneceği rolün bu sorunların çözümüyle yakından ilgili olduğunu ortaya çıkarmıştır.
Özet (Çeviri)
International retirement migration is an important example of the new international migration types. It has been extensively studied since 1990s. International retirement migration is also an important phenomenon for Turkey where this type of migration and its effects can be observed at the southern and western coasts growingly.In this context, the main aim of this thesis is to describe importance of Turkey as a new destination in international retirement migration and to determine basic reasons of Turkey?s popularity in this migration flows after 1990s while presenting development and comperative analysis of retirement migration in Europe.In the scope of this aim, existing literature on international retirement migration in Europe and America was examined and a field study was conducted, using questionnaries and carrying out in-depth interviews, on European retirees settled in the in Dalyan, town of Muğla province.As a result, this thesis presented Turkey?s relative advantages and disadvantages in international retirement migration in Europe and determined the basic motivations for its increasing popularity. Field study revealed that European retired migrants had some problems and a big part of these problems were related to the acquisition of real estate and relations with the local government.