Türk Ticaret Kanunu tasarısının muhasebe ve denetim uygulamalarına etkilerinin karşılaştırmalı olarak incelenmesi
A comparative study of effects of the drafted Turkish Commercial Law on accounting and auditing applications
  1. Tez No: 220399
  2. Yazar: AYTEN ÖZBİNGÖL
  3. Danışmanlar: PROF. DR. NALAN AKDOĞAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Türk Ticaret Kanunu Tasarısı, Türk Ticaret Kanunu, ticari defterler, şirket birleşmeleri, denetim, the drafted Turkish Commercial Law, Turkish Commercial Law, commercial books, business combination, auditing
  7. Yıl: 2008
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Başkent Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Muhasebe Finansman Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 181
Özet
Bu çalışmada temel amaç; Türk Ticaret Kanunu Tasarısının muhasebe ve denetim uygulamalarına getirdiği değişiklikleri ve yenilikleri, yürürlükteki Türk Ticaret Kanunu ile karşılaştırarak ortaya koymaktır.Bugüne kadar Türk Ticaret Kanunu Tasarısının getirileri hakkında herhangi bir tez çalışmasının olmaması ve bu Tasarının yasalaşmasının ardından ülkemizdeki ticari uygulamaları ne tür değişikliklerin beklediğinin yeterince bilinmemesi nedeniyle böyle bir çalışma yapılması gereklilik arz etmektedir.Bu çalışmada özetle, Türk Ticaret Kanunu Tasarısının ticari defterlere, şirketlerin birleşme, bölünme ve tür değiştirme işlemlerine ve denetimine ilişkin getirdiği düzenlemelere yer verilmiştir. Bu konulara ilişkin olarak Türk Ticaret Kanunu, Türk Ticaret Kanunu Tasarısı ve Vergi Kanunlarında yapılan düzenlemeler kıyaslanmış bu düzenlemeler arasındaki benzerlik ve farklılıklar ortaya konulmuştur.
Özet (Çeviri)
The main aim of this thesis exhibits alteration and innovation regarding accountingand auditing practice of the drafted Turkish Commercial Law with comparing TurkishCommercial Law.There has not been any thesis which exhibits benefits of the drafted TurkishCommercial Law for a long time and there has not been any clear information regardingkinds of changes that will appear after the legalization of this draft. So, this thesis will beuseful to explain this problem.Briefly, in this thesis, arrangements about commercial books of the drafted TurkishCommercial Law are discussed considering business combination, company separation andchanging types of company and auditing. Regarding these subjects, arrangement ofTurkish Commercial Law, the drafted Turkish Commercial Law and Tax Laws arecompared with each other and similarities and differences are defined in this study.