İlköğretim okullarında çalışan öğretmenlerin yöneticilerden etkilenme düzeylerinin incelenmesi
Survery about to what extent primary school teachers are effected by their managers
- Tez No: 220423
- Danışmanlar: PROF. DR. SEMRA ÜNAL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Yönetici, Olumlu ve Olumsuz Davranışlar, Etkilenme, Manager, positive and negative attitudes, being effected
- Yıl: 2008
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yeditepe Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Eğitim Yönetimi ve Denetimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 290
Özet
Temel eğitimin verildiği kurum olan ilköğretim okullarının geleceğimizi emanet edeceğimiz çocuklarımızın eğitiminde önemli bir rolü vardır. Bu dönemlerde verilen eğitimin kalitesi çocuklarımızın geleceklerini güvence altına almalarını sağlayacaktır. Çocuklarımızın kendinden emin, sorgulayan, araştıran, ne istediğini bilen bireyler olarak yetişmesinde bu kurumlarda çalışan öğretmen ve yöneticilere büyük görevler düşmektedir. Bundan hareketle bu kurumlarda çalışan yönetici ve öğretmenlerin bu bilince sahip olmaları vazgeçilmez bir unsur olmaktadır.İlköğretim okullarının bu önemi buralarda çalışan yöneticilerin öğrencilere, velilere ve öğretmenlere olan tutum ve davranışlarını önemli bir hale getirmektedir. Özellikle küçük yaşlarda olan çocuklarımızın yapılacak olan olumlu ve olumsuz davranışlardan çok etkileneceği muhakkaktır. Eğitim faaliyetlerini verecek olan öğretmenler de bu davranışlardan etkilenecektir. Bu vesile ile buralarda yöneticilik yapan kişilerin olumlu davranışları öğretmenleri motive edecek, onlara moral verecek, işlerinden lezzet almalarını sağlayacak ve neticede eğitimin kalitesinin artması sağlanacaktır. Bu yüzden buraya yönetici olarak atanacak kişilerde bazı vasıfların olması şarttır.Bu araştırmanın amacı; ?İlköğretim Okullarında Çalışan Öğretmenlerin Yöneticilerden Etkilenme Düzeyleri? 'ni belirlemek ve tavsiyelerde bulunmaktır. Araştırmanın örneklemini, İstanbul İli Avrupa Yakası sınırları içerisinde yer alan 15 ilköğretim okulunda çalışan 303 öğretmen oluşturmaktadır.Bu çalışma altı bölümden oluşmaktadır. Birinci bölüm ?Giriş?, ikinci bölüm ?İlgili Kaynaklar? dır. Üçüncü bölümde araştırmanın yöntemi hakkında bilgiler verilmiştir. Dördüncü bölüm elde edilen bulgulardan oluşmaktadır. Beşinci bölümde ise araştırmanın sonuçları, sonuçlara ilişkin tartışmalar ve öneriler bulunmaktadır.Bu araştırmada bazı önemli sonuçlar elde edilmiş ve bu sonuçlara göre önerilerde bulunulmuştur.
Özet (Çeviri)
Primary education schools which the basic education is given plays an important role for our children to whom we will entrust our future. The quality of the education given in this period will guarantee the future of our children. The function of the teachers and managers in these schools is very important for our children to be self confident, questioning and searching individuals ( who know what they want ). That?s why our teachers and managers must have this conscious. This is indispensable.The importance of primary schools makes it vital that the managers who work at those schools must be very careful with their attitudes towards students, teachers and the parents of the students. It?s certain that especially our young learners will be effected a lot from those attitudes. And also the teachers who give the education will be effected as well. So, the positive attitudes of the managers will motivate the teachers, increase their motivation and will make them get good taste of their work they do, and finally the quality of education will increase. That?s why the managers appointed those places must have the necessary qualifications.The reason of this re search is to define how teachers who work in primary schools are effected by the managers and give some advice about these. The participants of this re search consists of 303 teachers who works in fifteen different primary schools within the borders of European side of Istanbul.This research consists of six parts. First is introduction and seconds one is bibliography. In the third part some information is given about the methods of the research. The fourth part consists of the findings abtained. In the fifth part there are the result of the research, the arguments about the research and advice.Within this research some important results have been abtained and there have been some advices according to these results.