Öğrenci merkezli eğitime göre hazırlanan dördüncü ve beşinci sınıf fen ve teknoloji dersi kitaplarının yeterliliği hakkında öğretmen görüşleri
Teachers' opinions about the adeguacy of fourth and fifhh grades science and technology course books which are prepared according to the student-centered education
- Tez No: 220436
- Danışmanlar: PROF. DR. SEMRA ÜNAL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Öğrenci Merkezli Eğitim, Ders Kitabı, Fen ve Teknoloji DersiOcak, 2008Suat AÇIKGÖZ, Student centered education, schoolbook, science and technology lesson.January 2008 Suat AÇIKGÖZ
- Yıl: 2008
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yeditepe Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Bölümü
- Bilim Dalı: Eğitim Yönetimi ve Denetimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 163
Özet
Bu araştırma, Öğrenci Merkezli Eğitime göre hazırlanan 4. ve 5. sınıf Fen ve Teknoloji ders kitaplarının yeterliliği hakkında öğretmen görüşlerini belirlemek ve görüşler doğrultusunda varsa ders kitaplarındaki eksiklerin ortaya çıkarılarak nitelikli Fen ve Teknoloji ders kitaplarının hazırlanması için önerilerde bulunmak amacıyla yapılmıştır.Bu araştırmanın evrenini, 2007 ? 2008 Eğitim ? Öğretim yılında, İstanbul(Anadolu Yakası) ilindeki İlköğretim Okullarında görev yapan 4. ve 5. sınıf öğretmenleri oluşturmaktadır. Araştırma random yöntemiyle seçilen 30 ilköğretim okulunda 250 öğretmene uygulanmıştır.Araştırma betimsel niteliktedir. Ankette likert tipi ölçek kullanılmıştır. Veriler anket yoluyla elde edilmiştir. Bu anket, ilgili araştırmaların ve kaynakların taranması sonucu geliştirilmiş uzman görüşüne başvurularak ankete son şekli verilmiştir. Anketin ilk bölümünde ankete katılanların kişisel bilgilerinden oluşan 5 soruluk bilgi formu, ikinci bölümde ise Fen ve Teknoloji ders kitaplarının yeterliliği hakkında öğretmen görüşlerini belirlemeye yönelik 63 soru bulunmaktadır.Deneklere uygulanan anketlerden elde edilen verilerin çözümlenmesinde SPSS istatistik programı kullanılmıştır. Verilerin analizinde bilimsel istatistiklerden frekans ( N ), yüzde ( % ), ortalama ( X ), Standart sapmalar ( Ss ) yapılmıştır. Cinsiyet ve yayınevi değişkenleri için t ? testi çözümlemesi yapılmıştır. Yaş, kıdem, mezun olunan okul ile ilgili grup değişkenleri arasında farklılık olup olmadığını belirlemek için tek yönlü varyans ( ANOVA ) analizi kullanılmıştır. Elde edilen bulgular için tablolar oluşturulmuş ve yorumlanmıştır.Verilerin değerlendirilmesi sonucunda 4. ve 5. sınıf öğretmenlerinin Fen ve Teknoloji kitapları hakkında görüşlerinin; cinsiyete, yaşa, kıdeme ve mezun olunan okula göre farklılaştığı görülmüştür. Elde edilen bulgular ışığında öneriler geliştirilmiştir.
Özet (Çeviri)
This research was designed to state the teachers' opinions about the fourth and fifth grades Science and Technology schoolbooks including finding weak sides of books and clarifying the lack of necessary data in books, also to propose some suggestions on how to prepare the quality well-designed Science and Technology books in the light of this research findings.The universe of the research consists of 4 th and 5 th grades teachers who work in elementary schools in İstanbul ( Anatolian Side ) in 2007/2008 Education and Training period. This research was applied to 250 teachers who were randomly selected from 30 elementary schools.This is a descriptive research. Likert scale was used in questionaire. The research data was gathererd with questionaires. The questionare took its last shape after a long period of scanning related researches and resources. In the first part of it , there are 5 questions that aim to get personal data about participants. In the second part, there are 63 questions that aim to state teachers' opinions about sufficency of science and technology schoolbooks.To analyse the data that was gathered from participants statistical SPSS program was used. I?order to analyse data some scientific methods were followed like : frequency ( N ), percent ( P ), mean ( X ), and standard deviation ( Ss ). For Sex and Publishing homes variations T- test analysis was applied. To observe whether or not there is difference between age, seniority, the school of graduation and group variations, one way ANOVA analysis was applied. Tables and graphics were formed and data was interpreted.In the light of evaluation of research data; 4 th and 5 th grade teachers' opinions about Science and Technology schoolbooks change according to sex, age, seniority and the school of graduation. As a result , some new suggestions were proposed.