Ortaöğretim okullarında görev yapan sınıf danışman öğretmenlerinin öğrenci motivasyonuna etkisi
The effect of the class advisor-teacher working in secondary schools on the students motivation
- Tez No: 220534
- Danışmanlar: PROF. DR. SEMRA ÜNAL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Sınıf Danışman Öğretmen, Motivasyon, Ortaöğretim, Öğrencimotivasyonu, Class Advisor-Teacher, Motivation, Secondary Education, Students?Motivation
- Yıl: 2008
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yeditepe Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Bölümü
- Bilim Dalı: Eğitim Yönetimi ve Denetimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 162
Özet
Eğitim ve öğretim faaliyetlerinin etkililiği öğretmen ile öğrencileri arasındakiiletişim biçimine bağlı olarak farklılıklar göstermektedir. Öğretmen ile öğrenci arasındakiiletişimi sağlayan faktörlerden biri de motivasyondur.Bu çalışma, ortaöğretim okullarında görev yapan sınıf danışman öğretmenlerininöğrenci motivasyonuna etkisini belirlemek amacıyla yapılmıştır. Ortaöğretim kurumlarındagörev yapan sınıf danışman öğretmenlerin cinsiyet, okul türü, sınıf mevcudu, meslekikıdem, eğitim durumu ve haftalık ders saati değişkenlerine göre öğrenci motivasyonunaetkisi belirlenmeye çalışılmıştır.Bu araştırmanın evrenini, 2006 ? 2007 Eğitim ? Öğretim yılında, İstanbul ilindekiGenel Lise ve Özel Liselerde görev yapan sınıf danışman öğretmenleri oluşturmaktadır.Araştırmanın örneklemini ise, İstanbul ilinde bulunan Pendik, Tuzla ve Kartal ilçelerindekigenel liselerde görev yapan 301 ( % 85 ) sınıf danışman öğretmeni ile, özel liselerde görevyapan 54 ( % 15 ) sınıf danışman öğretmeni olmak üzere toplam 355 sınıf danışmanöğretmeni oluşturmaktadır.Deneklere uygulanan anketlerden elde edilen verilerin çözümlenmesinde SPSSistatistik programı kullanılmıştır. Verilerin analizinde bilimsel istatistiklerden frekans ( N ),yüzde ( % ), ortalama ( X ), Standart sapmalar ( ss ) yapılmıştır. Cinsiyet ve okul türüdeğişkenleri için t ? testi çözümlemesi yapılmıştır. Sınıf mevcudu, mesleki kıdem, eğitimdurumu ve haftalık ders saati ile ilgili grup değişkenleri arasında farklılık olup olmadığınıbelirlemek için tek yönlü varyans ( ANOVA ) analizi kullanılmıştır. Elde edilen bulgulariçin tablolar oluşturulmuş ve yorumlanmıştır. Son olarak da sonuç ve önerilerdebulunulmuştur.
Özet (Çeviri)
The effect of education and training changes depending on the communicationmethod between teacher and student. One of the factor supplying the communicationbetween teacher and student is motivation.This study has been done to determine the influence of class advisor-teacherworking in secondary schools on students? motivation.The influence of class advisorteacherworking in secondary schools on students? motivation has tried to be determinedaccording to teachers? gender, school type, number of students in a class, professionalstatus, educational background and teaching periods a weekClass advisor-teachers working in general and private high schools in İstanbul cityin 2006-2007 Academic Year form the essence of this study. Totally 355 class advisorteachersworking in private high schools 54 (%15) and in general high schools 301 (%85)in Pendik, Tuzla, Kartal districts of İstanbul form the sample of this study.SPSS statistics programme has been used to analyse the data obtained from thesurveys applied on the sujets. In the analysis of the data,the scientific statistics; frequencyhas been marked as (N), percentage as (%), average as (X) and standard deviation as (ss).T-test has been analysed for the gender and school kind of variations. One-way varience(ANOVA) analysis has been used for modifying whether there is difference between thegroup variations related with number of students in a class, proffessional status,educational background and teaching periods a week or not. Charts have been formed andinterpreted for the obtained diagnosis. Finally, comments have been made on the results.