Turkey's future possible contributions to European security through its participation in the EU crisis management operations
Türkiye'nin Avrupa güvenliğine AB kriz yönetimi operasyonlarına katılmak yoluyla gelecekteki olası katkıları
- Tez No: 220706
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ŞUHNAZ YILMAZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Siyasal Bilimler, Uluslararası İlişkiler, Political Science, International Relations
- Anahtar Kelimeler: Türkiye, Avrupa Birliği, AGSP, Avrupa güvenliği, AB kriz yönetimi operasyonları, Ortak Dış ve Güvenlik Politikası, barış operasyonları, NATO, Birleşmiş Milletler, Turkey, European Union, ESDP, European security, EU crisis management operations, Common Foreign and Security Policy, peace operations, NATO, United Nations
- Yıl: 2008
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Koç Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Uluslararası İlişkiler Bölümü
- Bilim Dalı: Uluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 234
Özet
Bu çalışma, temel olarak, literatürde var olan Türkiye'nin hem Avrupa Güvenlik ve Savunma Politikası'nın (AGSP) hem de Avrupa güvenliğinin geleceğinde Avrupa Birliği'nin sivil ve askeri kriz yönetimi operasyonlarına büyük katkılar yapmak suretiyle büyük bir pozitif etkiye sahip olacağı yönündeki iddiaları irdelemektedir. Bu, Türkiye'nin gelecekte (yani Avrupa Birliği'ne (AB) tam üye olduktan sonra) Avrupa güvenliğine AGSP misyonlarına katılmak yoluyla yapacağı olası katkılara dair eleştirel tetkik aşağıdaki üç değişken kullanılarak yapılacaktır: (1) Türkiye'nin şu ana kadarki AB kriz yönetimi operasyonlarına katılma sicili ve bu operasyonlara katılma derecesinin arkasında yatan nedenler, (2) bu misyonlarda şimdiye kadarki yer alma motivasyonları, (3) ülkenin dış ve güvenlik politikalarının AB'ninkilerle uyumu. Bu tetkikin sonucu büyük oranda, her ne kadar tamamen olmasa da, olumlu gözükmektedir. Sonuç olarak iddia edilmektedir ki, Türkiye'nin Avrupa güvenliğine AB kriz yönetimi operasyonlarına katılmak yoluyla gelecekteki olası katkıları hem genel olarak hem de şu ana kadarki katkılarına kıyasla çok büyük olacak olmasına rağmen, bu olası katkılar hiçbir zaman ?sınırsız?, ?koşulsuz? ve ?sadece AGSP ya da Avrupa güvenliği uğruna? olmayacaktır.
Özet (Çeviri)
This study mainly scrutinizes the existing arguments in the literature which claim that Turkey will have a large positive influence on the future of European Security and Defence Policy (ESDP) and, hence, European security by making huge contributions to its crisis management missions, both civilian and military. This critical exploration of Turkey?s future possible contributions to European security through its participation in the ESDP missions (after its prospective full accession to the European Union - EU) is done by making use of the following three variables: (1) Turkey?s record of participation in the EU crisis management operations up to now and the reasons behind its level of involvement in them so far, (2) its motivations in taking part in these missions thus far, and (3) the compatibility of its foreign and security policies with that of the EU. The result of this exploration seems largely -albeit not totally- positive. As a result, it is argued that, even though Turkey?s future possible contributions to European security through its participation in the EU crisis management operations after its full accession to the EU will be substantial and incomparably larger than its contributions to them so far, these same contributions will never be immune from certain limits and, thus, never be ?unconditional? and ?solely for the sake of ESDP or European security?.