Scenarios on the European Union's role in the Kosovo question
Avrupa Birliği'nin Kosova sorunundaki rolüne ilişkin senaryolar
  1. Tez No: 220746
  2. Yazar: BAŞAK ACAR
  3. Danışmanlar: PROF. NORMAN STONE
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Uluslararası İlişkiler, International Relations
  6. Anahtar Kelimeler: Avrupa Birliği, Kosova sorunu, iyi senaryolar, kabus senaryoları, European Union, Kosovo issue, good scenarios, nightmarescenarios
  7. Yıl: 2008
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: İhsan Doğramacı Bilkent Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Uluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 124
Özet
Bu çalışma, Avrupa Birliği'nin Kosovo sorununun çözümünde oynayacağı rolleri senaryolar yoluyla incelemiştir. Avrupa Birliği'nin Güneydoğu Avrupa için İstikrar Paktı ve Katılım ve İstikrar Süreçleri çerçevesinde bu bölgeyle ilgilenmesi üzerinde kısaca durulmuştur. Avrupa Birliği'nin Kosovo sorununda şimdiye kadar oynadığı rol ekonomik, siyasi boyutlarıyla incelenmiştir. Kosovo sorununun çözümüyle ilgili senaryolar iyi ve kabus senaryoları olmak üzere ikiye ayrılmıştır. İyi senaryolar Kosova'nın bağımsızlığı ve Sırbistan ile birlikte Avrupa Birliği'ne üyeliği ve Kosova'nın tek başına Avrupa Birliği üyeliğini kapsamaktadır. Kabus senaryoları ise Kosova'nın parçalanmasından, başta Makedonya ve Bosna'nın toprak bütünlüklerinin bozulmasına ve Güneydoğu Avrupa'nın istikrarsızlaşmasına, büyük Kosova ve geniş Arnavutluk projelerinin gerçekleşmesine kadar farklı alt başlıklardan oluşmaktadır.
Özet (Çeviri)
This thesis analyzes the process of European Union?s recent and thefuture role on the Kosovo question. European Union?s involvement in theBalkans within the framework of Stability Pact and Stabilization andAssociation Process will be discussed shortly. The thesis will focus on goodscenarios which are Kosovo?s independence and its membership to EuropeanUnion together with Serbia, and Kosovo?s EU membership while Serbiaremaining a pariah. The thesis will also concentrate on the nightmare scenariosin relation to Kosovo issue are perpetuation of status quo and deterioration ofstatus quo. Deterioration of status quo ranges from partition, the risk ofdisruption of territorial integrities of Bosnia, Macedonia, and Serbia. Thelikelihood of greater Kosovo and greater Albania will also be discussed.