The Cyprus question in the making and the attitude of the Soviet Union towards the Cyprus question (1960-1974)
Kıbrıs sorununun oluşumu ve Sovyetler Birliği'nin Kıbrıs sorununa yaklaşımı (1960-1974)
- Tez No: 220747
- Danışmanlar: DOÇ. DR. S. HAKAN KIRIMLI
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Uluslararası İlişkiler, International Relations
- Anahtar Kelimeler: Cyprus Question, Soviet Foreign Policy, Greece, Turkey
- Yıl: 2008
- Dil: İngilizce
- Üniversite: İhsan Doğramacı Bilkent Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Uluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 99
Özet
Bu çalışmada Sovyetler Birliği'nin 1960 ile 1974 yılları arasında Kıbrıs Sorunu'na yönelik yaklaşımı Soğuk Savaş konjonktürü içerisinde ele alınmıştır. Bu bağlamda, Kıbrıs Sorunu'nun oluşumu ve sorunun zaman içerisinde derinleşmesinin nedenlerine değinilmiştir. İkinci Dünya Savaşı sonrası Stalin dönemi ile Stalin sonrası dönemde Sovyetler Birliği'nin Orta Doğu'daki Üçüncü Dünya Ülkeleri'ne yönelik izlediği dış politika arasındaki farklılıklar incelenmiştir. Bu cümleden, 1955 yılı ve sonrasında Sovyetler Birliği'nin bazı üçüncü dünya ülkeleri ile yaptığı anlaşmalar ele alınarak, Sovyetler Birliği'nin bu ülkelerde artan nüfuzu irdelenmiştir. Bunların yanında, 1960'da Kıbrıs Cumhuriyeti'nin bağımsızlığı ile iki devlet arasında başlayan ve Sovyetler Birliği ile Makarios'un örtüşen çıkarları sonucunda daha da gelişen ilişkiler ele alınmıştır. Gelişen ilişkilerle birlikte, 1960-1974 yılları arasında Sovyetler Birliği'nin Kıbrıs Sorunu'na etkisi incelenmiştir.
Özet (Çeviri)
In this study, the Soviet attitude towards the Cyprus Question between the years1960-1974 will be analyzed within the framework of Cold War. In this context, thereasons of the emergence and development of the Cyprus Question was explicated. Thedifferences between Stalin?s foreign policy during the post-Second World War and thatof post-Stalin period regarding the Third World countries in the Middle-East will beemphasized. In this connection, increasing influence of the Soviet Union in thesecountries will be explained with reference to certain related treaties. In addition, thedeveloping relations between Cyprus and the Soviet Union which commenced with theindependence of Cyprus in 1960 and further flourished as a result of intersecting interestsof Makarios and Soviet Union will be explained. Together with these developed relations,the impact of the Soviet Union on the Cyprus Question until 1974 will be examined.