İşyerinde istismar davranışlarının psiko-sosyal boyutu ve bir uygulama
The psyco-social dimension of psychological abuse in the workplace:A field research
  1. Tez No: 220968
  2. Yazar: SELVER YILDIZ
  3. Danışmanlar: PROF.DR. SERPİL AYTAÇ
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Psikoloji, Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri, Psychology, Labour Economics and Industrial Relations
  6. Anahtar Kelimeler: Psikolojik istismar, syeri, Özel sektör, Bullying/mobbing, Yıldırma, Psychological abuse, Workplace, Private sector, Bullying/mobbing
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Uludağ Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 255
Özet
?syerlerinde psikolojik istismar, çalısanların fiziksel ve ruhsal sağlıklarını bozan, örgüt içinde çalısma barısını bozan bir sorundur. Psikolojik istismar, çalısanın baska bir çalısan veya çalısan grubu tarafından hedef alınarak, belli bir süre boyunca asağılanması, hakaret edilmesi, alay konusu edilmesi, görmezden gelinmesi gibi davranıslara dayalı saldırgan tutum ve davranıslara maruz kalmasıdır. Psikolojik istismar, bireyden ve örgütten kaynaklanan bir takım sorunlar nedeniyle ortaya çıkar. Ayrıca kisilerin içinde bulundukları toplumun yapısal özellikleri de etkili olabilir. Psikolojik istismar, çalısma hayatı içinde herkesin karsılasabileceği bir sorundur. Gerekli fiziksel ve yasal düzenlemeler alınmazsa birey, örgüt, toplum ve ekonomi üzerinde olumsuz etkilere yol açabilir. Bu etkileri azaltabilmek ya da ortadan kaldırabilmek için birtakım önlemlerin alınması gerekir. Bireysel düzeyde basedebilme yöntemleri kadar örgütsel düzeyde de kullanılabilecek çözümler de sözkonudur. Bu çalısmada, psikolojik istismar sorununun yaygınlık derecesini ölçebilmek amacıyla eğitim, sağlık ve bankacılık sektörlerini içeren üç hizmet alanı, örneklem grubu olarak seçilmistir. Yaptığımız alan arastırmasında psikolojik istismar davranıslarıyla karsılasma olasılığının oldukça yüksek olduğu tespit edilmistir. Buna rağmen sorunla karsılasan çalısanların, sorun hakkında bilgilerinin çok az olduğu ve sorunu sadece arkadasları ve yakınları ile paylasıp destek arayısına gittikleri görülmüstür. Buna dayanılarak ülkemizde psikolojik istismar sorunu üzerinde daha fazla durulması ve gerekli yasal düzenlemelerin yapılması sonucuna varılmıstır.
Özet (Çeviri)
Psychological abuse is a problem which upsets physical and mental health of the workers and causes conflicts in the organization. Psychological abuse is a single worker is being exposed to some certain behaviors such as to be humiliated, to be insulted, to be teased, to be isolated. Psychological abuse appears by some problems originated from an individual or organization. However, the structure of the society may be important. Psychological abuse is a problem which everybody might come face to face in the work life and it can have some negative effects to an individual, organization, society and the economy if the necessary legal regulations are not put into practice. Some arrangements are needed to remove or eliminate the negative effects and there are both individual and organizational solutions to be put into use. In this study, to be able to measure how the psycological abuse is widespread in the society, sample groups are chosen from three different service sectors; education, health and banking. In the field research, I found out that the rate of psycological abuse is high. However, the workers facing the problem have very little information about the problem and they tend to look for solution to their problems by sharing the problem with immediate family members and closed friends. After the research findings, it is concluded that more studies and legal arrangements are needed to be able to fight against the psychological abuse in Turkey.