Erkeklerin öfke ifade biçimleri ile travmatik yaşam olayları arasındaki ilişki
The relation between the ways the men express thei̇r anger and traumati̇c li̇fe events
- Tez No: 417684
- Danışmanlar: PROF. DR. BEDİA DEMİRİŞ, PROF. DR. UFUK SEZGİN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Psikoloji, Psychology
- Anahtar Kelimeler: Male, Anger, Trauma
- Yıl: 2015
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kadın Çalışmaları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 112
Özet
Erkekler, toplum içerisinde genel kabul görmüş cinsiyet rolleri nedeni ile yaşadıkları, travmaları görmezden gelmeye eğilimlidirler. Travma sonrası oluşan öfkenin çözümlenememesi sağlıklı başa çıkma yollarına ket vurabilmekte ve öfke ifade biçimi olarak saldırgan davranışların ortaya çıkmasına neden olabilmektedir. Bu çalışma travmatik yaşam olaylarının erkeklerin öfke ifade biçimlerine etkileri ile ilglili bir literatür oluşturmayı ve bu alanda yapılan psiko-sosyal çalışmalara ışık tutmayı amaçlamaktadır. Çalışmada araştırmacının hazırladığı Sosyodemografik Bilgi Formu ve Yaşam Olayları Kontrol Listesi, Çok Boyutlu Öfke Ölçeği( ÇBÖÖ), Çocukluk Örselenme Yaşantıları Ölçeği(ÇÖYÖ) kullanılmıştır. Çalışmaya yaş ortalaması 32 olan ve İstanbul'da yaşayan 90 erkek katılmıştır. İstatistiksel analizde; Erkeklerin öfke ifade tarzının, yaşanan travmatik olaylar ile ilişkisi, İlişkisiz Grup-t Testi, Mann Whitney-U Testi ve Kruskal Wallis-H Testi uygulanarak analiz edilmiştir. Çalışmanın sonucuna göre, erkeklerin %61'i doğal afete, %15'i yangın veya patlama olayına, %46'sı ulaşım ile ilgili bir kazaya, %19'u evde veya işyerinde ciddi bir kazaya, %33'ü fiziksel saldırıya, %14'ü savaş - çatışma bölgesinde bulunmaya, %44'ü ani bir yakın kaybına maruz kaldığını saptanmıştır. Çocukluk döneminde fiziksel, cinsel, duygusal istismara maruz kalan erkeklerin, öfke belirtilerinin, saldırgan davranışlarının ve intikam tepkilerinin çocukluğunda istismar yaşantısı olmayan erkeklere göre istatistiksel olarak anlamlı farklılık gösterdiği bulunmuştur. Fiziksel saldırıya maruz kalan erkeklerin öfke belirtileri, saldırgan davranışları, kaygılı davranışları ve intikam tepkileri fiziksel saldırıya maruz kalmamış erkeklere göre daha yüksek olduğu görülmüştür. Doğal afet yaşamış erkeklerin doğal afet yaşamamış erkeklere göre daha fazla kaygılı davranışlar gösterdiği bulunmuştur. Anahtar Kelimler: Erkek, Öfke, Travma
Özet (Çeviri)
Due to the society accepted male gender role, men are likely to disregard the traumatic incidents in their lives. Unanalyzed post traumatic anger may cause the coping skills malfunctioning which relatively lead male victims to demonstrate aggressive attitudes as a method of anger expression. This study intends to establish a literature for the effects of the traumatic incidents to the anger expression forms of the males and enlighten the psycho-social studies being carried out in this field. Socio-demographic Information Form, Life Incidents Questionnaire, Multidimensional Anger Scale, Childhood Abusement Questionnaire are applied to the subjects as research tools. A total of 90 male subjects living in Istanbul were enrolled in this study. The relation between anger expression and traumatic events are diagnosed by Independent Sample T Test, Mann Whitney-U Test and Kruskal Wallis-H Test. Statistical results show that %61 of the subjects reported natural disaster history in their lifespan. %15 of the subjects suffered from fire or explosion. %46 reported traffic accident. %19 had a serious accident at home or at work. %33 of the subjects incurred physical assault. %14 of the subjects had a warfare combat experience. %44 of the subjects lost a beloved one suddenly. There has been a significant difference found in anger symptoms, aggressive behaviors and vengeance reactions between the subjects who suffered physical, sexual and emotional abusement in their childhoods rather than the non-suffered. Males incurred such events in their adult lives have shown similar conclusions. Subject reported natural disaster history shows anxious behaviors comparatively to the ones who don't have such history.