Kuyucaklı Abdullah Efendi, Emsile Şerhi ve Fiili Te'accüb Risalesi (inceleme ve tahkik)
Kuyucaklı Abullah Efendi ,Emsile Şerhi ve Fiili Te'accüb Risalesi ( study and verification)
- Tez No: 221086
- Danışmanlar: PROF. DR. İSMAİL DURMUŞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Dilbilim, Linguistics
- Anahtar Kelimeler: Kuyucak, şerh, emsile, fiil, te`accüb, risale, Kuyucak, şerh, emsile, fiil, te`accüb, risale
- Yıl: 2008
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Marmara Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İlahiyat Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Arap Dili ve Belagatı Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 110
Özet
Bu eserin tahkikini yapmaktaki gayemiz Türklerin Arap diline hizmetleri bağlamında Kuyucaklı Abdullah Efendi'nin yerini tesbit etmek ve eserini gün yüzüne çıkararak ilgililerin istifadesine sunmaktır.Çalışmamız XVII- XVIII. yy.'da yaşamış bir dilbilimci olan Kuyucaklı Abdullah Efendi'nin hayatı, eserleri ve Emsile Şerhi ile Fiili Te`accüb Risâlesi isimli eserlerinin tahkik edilip incelenmesini içermektedir. Kaynaklarda şahsı hakkında çok fazla bilgiye rastlayamadığımız Abdullah Efendi'nin günümüze ulaşan tüm eserleri Arap dili üzerinedir. Emsile Şerhi ile Fiili Te`accüb Risâlesi de bu eserleri arasındadır.Çalışmamızda Emsile Şerhi adlı esere ait üç, Fiili Te`accüb Risâlesi adlı esere ait ise beş nüsha tahkik edilmiştir. Bunlardan biri esas kabul edilip diğerleri bu esas kabul edilen nüshalarla karşılaştırılmış ve farklılıklar dipnotta belirtilmiştir.Eserde ilmî yöntemlere riayet edildiği, geçerli kaynaklardan yararlanıldığı ve ders kitabı niteliğinde bir çalışma oluşturulduğu saptanmıştır.
Özet (Çeviri)
The purpose of this study is bringing a work to light and giving information towhom it my concern.Our study contains Kuyucaklı Abdullah Efendi?s life, a linguistic, who lived in 17-18 century, and investigation and study on the work called Emsile Şerhi and Fiili Te`accüb Risalesi. All the Works of Abdullah Efendi, abaut whom we can?t find much information in the sources, which enabled to survive tuday are upon Arabic language. Emsile Şerhi and Fiili Te`accüb Risalesi is one of these works.In our study, three copies of work which are belong to Emsile Şerhi and five copies of Works belong to Fiili Te`accüb Risalesi are verificated. One of them is accepted as basic one, the others are compared to this one and the differences are signified in footnote.In this work, being obeyed scientific methods, benefited from acceptable sources and formed a work in the character of a course book are defined.