Bazı aronya çeşitlerinin (Aronia melanocarpa L.) gelişme performanslarının belirlenmesi
Determination of growth performances some aronia (Aronia melanocarpa L) cultivars
- Tez No: 657300
- Danışmanlar: PROF. DR. HALİL GÜNER SEFEROĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ziraat, Agriculture
- Anahtar Kelimeler: Aronya, Adaptasyon, Antioksidan, Fenoloji, Morfoloji, Pomoloji, Aronia, Adaptation, Antioxidant, Phenology, Morphology, Pomology
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Aydın Adnan Menderes Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Bahçe Bitkileri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 69
Özet
Bu çalışma, üzümsü meyve türleri içerisinde meyveleri antosiyan bakımından zengin ve antioksidan kapasitesi yüksek olan aronyanın; Nero, Viking ve Hugin çeşitlerinin gelişme performanslarının belirlenmesi amacıyla Aydın ili Kuyucak ilçesinde gerçekleştirilmiştir. Çeşitlerin 2018-2019 yılları boyunca bu ekolojideki fenolojik, morfolojik, pomolojik ve biyokimyasal özelliklerinin belirlenmesi neticesinde; geçci bir çeşit olan Hugin'in ilk yıl itibariyle Nero ve Viking çeşitlerine göre daha erkenci bir fenolojik özellik göstermiş, Viking çeşidi ise en iyi morfolojik gelişime sahip olmuş ve pomolojik incelemelere bakıldığında da Nero çeşidinin diğer çeşitlere göre daha iyi özellikler gösterdiği saptanmıştır. Çeşitlerin biyokimyasal özelliklerinin Viking çeşidinde dikkate değer bir farklılık göstermediği, Nero ve Hugin çeşitlerinde titreedilebilir asit miktarı ile SÇKM' lerinde çalışma süresince önemli derecede bir farkın ve azalışın bulunduğu tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
In this study, among the berry fruit varieties, aronia, whose fruits are rich in anthocyanin and have high antioxidant capacity; It was carried out in Kuyucak district of Aydın to determine the development performance of Nero, Viking and Hugin varieties. As a result of determining the phenological, morphological, pomological and biochemical characteristics of the varieties in this ecology during 2018-2019; Hugin, a late season variety, showed an earlier phenological feature compared to the Nero and Viking varieties as of the first year, the Viking variety had the best morphological development and when looked at the pomological studies, it was determined that the Nero variety showed better features than other varieties. It has been determined that the biochemical properties of the cultivars do not show a remarkable difference in the Viking variety, and there is a significant difference and decrease in the titratable acidity amount and total soluble solids in Nero and Hugin varieties during the study.