Role of commuter rail in Istanbul's public transportation: A case study of Haydarpasa-Gebze line
İstanbul ulaşımında banliyö trenlerinin rolü: Haydarpaşa- Gebze banliyö hattı çalışması
  1. Tez No: 221286
  2. Yazar: AYŞE IŞIK
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ALİ DEMİRCİ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ulaşım, Transportation
  6. Anahtar Kelimeler: Banliyö treni, Güvenlik, Ulasım politikası, Yolcu anketi, Metropol alanlar, Commuter Rail, Security, Transportation Policy, Rider shipSurvey, Metropolitan Area
  7. Yıl: 2005
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Fatih Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Coğrafya Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 84
Özet
Banliyö trenleri, bugün, gelisen metropol alanlar için tercih edilen birulasım sistemi halini almaktadır. Kentsel alanlarda artan trafik yogunlugu,fosil yakıt rezervlerinin azalması ve dolayısıyla akaryakıt fiyatlarının artmasısonucunda otomobil kullanım maliyetlerindeki artıs ve çevre kirliligine artanduyarlık gibi sebeplere baglı olarak banliyö trenlerinin gelistirilmesine büyükönem verilmektedir.Banliyö trenleri 1980 yılına kadar :stanbul ulasımında çok yaygın olarakkullanılan tasıma araçlarıydı. Bugün ise otomobil oranındaki artıs ve karayolualtyapısına verilen önemin artması sonucu, banliyöde tasınan yolcu sayısındasürekli bir azalma gözlemlenmistir. Son yıllarda, :stanbul'daki banliyösistemlerinden olan Haydarpasa-Gebze ve Sirkeci Halkalı hatlarında,trenlerdeki güvenlik ve yolculuk konforu sorunlarına baglı olarak, tasınanyolcu sayısında azalma meydana gelmistir.Kisisel güvenlik ve konfor, insanların toplu tasıma aracı seçiminde önemlibir rol oynar. Banliyö hattında uygulanan yanlıs ulasım politikası, trenlerdeislenen suçlar (soygun, darp ve öldürme) ve düsük kalitedeki hizmettendolayı, son yirmi yıl içinde bu hatlarda tasınan yolcu sayısında sürekli birazalma meydana gelmistir. Sonuç olarak, bugün banliyö trenleri ancaktoplam kapasitesinin %28.9'u ile çalısmaktadır.Bu çalısmanın temel amacı, :stanbul'da Haydarpasa-Gebze banliyöhattını çalısma alanı seçerek, banliyö ulasımındaki ana problemlerin altındayatan sebeplere açıklık getirmektir. Bu amaca yönelik olarak, kısa fakat:stanbul'daki banliyö hatlarındaki genel problemleri tanımlayan ve bu hattakiyolcuların banliyö tasımacılıgıyla ilgili izlenimlerini ortaya çıkaran bir anketçalısması yapılmıstır.
Özet (Çeviri)
Commuter rail is becoming a major part of transportation choice forgrowing major metropolitan areas. The development of commuter railservices has been paid great attention as a result of the increased publicawareness of congestion, dependence on fossil fuels, and otherenvironmental issues, as well as rising automobile costs.Commuter rails were very widely used as a mode of transportation inIstanbul until 1980. They have played a key role in urban transportation bycarrying annually average thirty million passengers. As a result of risingnumber of automobiles and the establishment of publicly provided highwayinfrastructure, commuter transit profitability declined. In recent, commuterrail systems in Istanbul, both Haydarpasa-Gebze and Sirkeci-Halkalı lines,have faced the problem of passenger decrease because of the security andquality problems of the systems.Personal security and service quality are important factors affectingmany people to choose among various public transportation modes. Due tofrequent crime incidents resulted in deaths recently, poor quality of serviceand wrong transportation policies, the number of passengers traveling bycommuter rail have been constantly decreasing for the last two decades. Asa result of this, today Istanbul?s commuter rails are operated with 28.9% ofits capacity in urban transportation.The primary purpose of this study is to clarify the main problems ofcommuter rails in urban transportation by choosing Haydarpasa-Gebzecommuter rail as a case study. For that reason, a brief but informativesurvey about the decline in the commuter rail system and the passengerperception about the system were conducted. In addition, crime incidentsand the statistics of passenger data were exanimate to clarify the underlyingreasons for the current problems of Istanbul?s commuter rails.