Turkish foreign policy toward transcaucasia on regional conflicts in Georgia
Gürcistan?daki bölgesel çatışmalar ekseninde Transkafkasya?da Türk dışpolitikası
- Tez No: 221304
- Danışmanlar: PROF. DR. LÜTFULLAH KARAMAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Uluslararası İlişkiler, International Relations
- Anahtar Kelimeler: Türkiye, Dış Politika, Transkafkasya, Uluslararası Çıkarlar, Bölgesel Çatışmalar, Strateji
- Yıl: 2006
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Fatih Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Uluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 102
Özet
Bu çalışmadaki temel hedef; bölgelerin ve coğrafyanın dış politikadaki öneminigöz önünde bulundurarak, II. Dünya savaşının ardından ortaya çıkan mikronasyonalizmve bağımsızlık hareketlerinin bir neticesi olan Transkafkasya'nın ve özellikleGürcistan'ın, Türk dış politikası açısından ne ifade ettiğini incelemek olacaktır.Çalışmanın ilk bölümünde, Cumhuriyetin kuruluşundan bugüne kadar Türk dışpolitikasının geçirdiği evreler, Transkafkasya eksenli olarak ele alınırken, ikincibölümde, bu bölgeyi meydana getiren devletlerin bağımsızlık süreçlerinden bugünekadar yaşadıkları sorunlar ve bugün gelinen nokta incelenecektir. Son bölümde ise,çalışmanın hedef noktasını oluşturan Gürcistan'ın yaşadığı problemlerin kaynağınainilmeye çalışılacak ve bu bağlamda probleme etki eden ulusal ve uluslararası aktörlerdeğerlendirilecektir. Çalışmanın sonunda ise, Türk dış politikasının çıkarlarıdoğrultusunda, bu bölgeyle ilişkilerin geliştirilmesi yönünde çözüm önerilerisunulacaktır.
Özet (Çeviri)
The main objective of this study will be to examine the importance of regionsand geography in foreign policy in regards to Transcaucasia and Georgia, resulting fromthe micro nationalism and independence movements in the aftermath of World War II,in terms of Turkey?s foreign policy.The first chapter will deal with the phases of Turkish foreign policy regardingTranscaucasia from the establishment of the Republic up to now. The second chapterwill start with examining the process of independence of the states making up thisregion, continuing with the problems they have faced up to now, and then look at theirpresent status. The last chapter will attempt to reach the root of the of Georgia?sproblems - the focus point of this study- and examine what this nation has gone throughand evaluate the national and international actors that have had impact on the problem inthis respect. The study will finally propose possible solutions to improve therelationship with this region in line with Turkish foreign policy interests.Key WordsTurkey, Foreign Policy, Trans-Caucasia, International Interests, Regional Conflicts,Strategy