Interaction of religion and state in Turkey: Justice and Development Party case
Türkiye'de devlet ve din etkileşimi: Adalet ve Kalkınma Partisi örneği
- Tez No: 221305
- Danışmanlar: PROF.DR. M. LÜTFULLAH KARAMAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Uluslararası İlişkiler, International Relations
- Anahtar Kelimeler: Religion and politics, Justice and Development Party, European Union, democratic reforms, economic improvement
- Yıl: 2007
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Fatih Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Uluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 110
Özet
Adalet ve Kalkınma Partisinin 2002 genel seçimlerindeki başarısı ve ardından iktidar oluşunun Türkiye toplumundaki yansımaları değişik seviyelerde gözlemlendi. Toplumun bazı kesimleri memnun olmuş, bazı kesimleri ise sonucu endişeyle karşılamışlardı. Bunun en önemli sebeplerinden birisi AKP liderlerinin siyasi geçmişi idi. Bugun AKP iktidardaki ilk dönemini tamamlamış, ve 2007 genel seçimlerinde % 46,66'lık oy oranıyla çoğunluğun desteğini alarak ikinci dönemine başlamıştır. AKP dini kimlikli bir partiden ayrılan siyasetciler tarafindan kurulmus oldugu halde hemen sonrasındaki seçimlerde buyuk bir başarı elde etmiş ve bu başari bir çok bilim adamının dikkatini çekmiştir. Ben de bu konuya ilgi duyan bir öğrenci olarak bu konuda bilimsel inceleme yapmak ve yapılan çalışmalara katkıda bulunmayı amaçlıyorum. Bu çalışma giriş, üç bölüm ve sonuçtan oluşmaktadir. İlk bölüm Türkiye'de siyaset ve din etkileşimi üzerine kuramsal ve tarihi tartışmadan oluşuyor. Bu kısımda ilk olarak Türkiye'deki siyasal ve dini faktörlerin problemli etkileşimlerinin kuramsal çerçevesini çizmeye calışacağım. İkinci olarak, Türkiye Cumhuriyeti'nin siyasal tarihinde din-siyaset ilişkisine değineceğim. Çalışmanın ikinci kısmında Türkiye Cumhuriyeti siyasi tarihinde din ile değişik seviyelerde ilişkisi olan partileri kısaca inceleyeceğim. Daha anlaşılır olması düşüncesiyle, bu bölümdeki incelediğim partileri iki kategoriye ayırdım. Birinci kategoride seküler olup dini sorun ve söylemleri oy kazanmak amacı ile söylem ve programına katan partiler; ikinci kategori de ise dini söylemleri programlarının merkezine yerlestiren partiler yer almaktadir. Bu bölümde ulastığım sonuç, AKP'nin ikinci kategoriden başarılı bir şekilde sıyrılarak birinci kategoriye yerleşmesi ve bu şekilde seküler rejimle daha iyi geçinmeye çalışıp Türkiye'de önemli siyasi ve ekonomik reformlar gerçekleştirmiş olduğu yönündedir. Çalışmamın üçüncü bölümünde ise AKP'yi mercek altına alarak, ideoloji, program ve politikalarını inceleyeceğim. Çalışmamda da görüleceği gibi, AKP endişelerin tersine, demokrasi ve kalkınmaya, özellikle de Avrupa Birliği üyeliğine çok önem vermiş, ayrıca Türkiye'nin demokrasisinin olgunlaşmasında, ekonomisinin kalkınmasında ve AB üyeliği yolunda önemli katkılarda bulunmuştur. Anahtar Kelimeler Din ve siyaset, Adalet ve Kalkınma Partısı, Avrupa Birliği, demokratik reformlar, ekonomik gelişme
Özet (Çeviri)
The Justice and Development Party?s success in the general elections of 2002 and its taking office was reflected differently at different levels of Turkish society. Some have become very hopeful and others very skeptical and anxious for many reasons, including the political past of the party leaders. Today the Justice and Development Party (JDP) has started its second term in office after a surprising victory in the 2007 elections. The JDP has attracted the interest of many scholars, mainly because of its split from a religiously-orientated movement and taking office shortly after its establishment. As a student of politics, the issue attracted my academic interest. My study will consist of three chapters in addition to the introduction and the conclusion. The first chapter will be a theoretical and historical discussion of interaction of religion and politics in the Turkish Republic. In this part, I will try to provide a framework for understanding and explaining problematic interaction of religion and religious actors with the secular establishment in Turkey. In the second chapter of this study, I discuss political parties and movements, who have had relations with religion and religious movements at varying levels, and their problematic relations with the secular establishment. For better understanding I introduced two categories. Accordingly, the parties of the first category are secular parties, and in order to gain support of religious people they promise extending religious rights and liberties. The political parties of the second category are different than others since they put religion at the core of their party program, and therefore have had troubled relationship with the secular establishment, which generally ended in the closure of the parties. Interestingly, looking at the JDP from this two category perspective, I observed that the JDP leadership left the traits of second category and transformed itself successfully into the first category. This, in turn, opened their way to realize their ?democracy and development? program that brought Turkey to a compatible line with European democratic countries. In the third chapter of this study I deepened discussion on the JDP, its ideology and policies. In this chapter I support the ideas that the JDP successfully became a political party at the center of the political spectrum, defending the rights of the periphery, and realized very important political and economic reforms within five years. Then I will finish my study with a brief conclusion.