Sovereignty and Turkey's Eu integration: Future conjecture
Egemenlik ve Türkiye Ab entegrasyonu: Müstakbel konjektür
  1. Tez No: 221303
  2. Yazar: BARAN GEYLAN
  3. Danışmanlar: PROF. BÜLENT ARAS
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Uluslararası İlişkiler, International Relations
  6. Anahtar Kelimeler: Egemenlik, Egemenligin evrimi, Milli Egemenlik, AB Egemenligi, Türkiye'ninegemenlik perspektifi, Avroskeptiklik, Türkiye'nin AB Entegrasyonu veEgemenlik, Sovereignty, Evolution of sovereignty, National sovereignty, EU sovereignty, Turkey?s Perception of Sovereignty, Euroscepticism, Sovereignty in Turkey?s EUIntegration
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Fatih Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Uluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 126
Özet
AB üyeliginin Türkiye egemenligine önemli bir ölçüde etkisi olacagıkaçınılmazdır. Bu tez temel olarak Avrupa Birligi entegrasyon sürecinde,Türkiye'nin teoride ve pratikte egemenlik algılayısındaki, gelecek yıllardayasanacak, muhtemel degisimin, ve bu degisimin AB ve Türkiye arasındakarsılıklı iliskilerdeki etkilesimi ve etkilesim yollarını incelemeyi amaçlar.Tezimi, Giris bölümünden sonra, temel olarak dört bölüme sınıflandıraraksavunmaya çalısacagım. Westphalia Barısı'ndan 21'inci yüzyıla Egemenliginevrimi ilk bölümde incelenecektir. )kinci bölüm AB üyesi ülkelerin egemenlikperspektifine odaklanacaktır. Yine aynı bölümde `Avrupa egemenligi' veAvrupa'da egemenlik olguları sorgulanacaktır. AB aday ülkelerinin egemenlikalgılayısı ve `Dogunun Avrupa-septikligi' üçüncü bölümün konusunu teskiledecektir. Son, ama önemli, olan dördüncü bölüm AB üyeligine geçis sürecindeTürkiye Egemenligi'ne, ve bu sürece etken olabilecek faktörlere odaklanacaktır.Bu çalısma, genel olarak, konusunda yürütülmekte olan tartısmaları ?TürkMilli Güvenlik Kültürü? ekseni dısında tartısılmasını yüreklendirmeyi amaçlar. Aynıdogrultuda, günümüz ve gelecekteki Türk siyasi karar-alıcılara naçizane bir esinkaynagı olarak hizmet edebilir. Çalısmanın amaçlarından birisi de, Türkiye'dekurumsal çerçevede, entegrasyonun kalbi olan baslıca kurum ve kisilercekullanılmasıdır.
Özet (Çeviri)
EU membership will have a considerable impact upon Turkey?ssovereignty inevitably. This thesis is an investigation of the theory and practiceof Turkish sovereignty over the next years and, attempts to identify ways ofaction in the Turkish?European Union bilateral relations and mutual influenceswhich are likely to occur in the integration process.Basically, I am going to classify four chapters after the Introduction tosupport my thesis. The evolution of sovereignty: from the peace of Westphaliato the XXIST century will be examined in the first chapter. The second chapterwill focus on sovereignty perspective of the EU member states. And, questionthe term `European Sovereignty? and sovereignty in the EU. Sovereignty asperceived by the EU candidate countries and the term `Eastern Euroscepticism?would be the subject of the third chapter. Last Chapter, but not least, is goingto focus on Turkey?s sovereignty in view of EU accession with a number offactors affecting the topic, before stating the conclusion part.This study attempts to encourage debate on its subject away from ?TurkishNational Security Culture? axis. It may also serve as inspiration to present andfuture political decision-makers, `negotiators? in Turkey. Furthermore, One of itspurposes is to be used within the Turkish institutional framework, mainly by theministry at the centre of the integration process.