A gis based analysis of the effects of neighbouring land use on the traffic congestion on connector roads: The case of the Hadimkoy- Beylikdüzü connector road
Bağlantı yolları üzerindeki trafik yoğunluğunda yakın çevre arazi kullanımı etkisinin cbs tabanlı analizi:Hadımköy-Beylikdüzü bağlantı yolu örneği
  1. Tez No: 221320
  2. Yazar: ARİF KEÇELİ
  3. Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. MEHMET KARAKUYU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Coğrafya, Ulaşım, Şehircilik ve Bölge Planlama, Geography, Transportation, Urban and Regional Planning
  6. Anahtar Kelimeler: Ulasım, Arazi Kullanımı, Trafik Tıkanıklıgı, Planlama, CBS, Land use, Transportation, Traffic Congestion, Planning, GIS
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Fatih Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Coğrafya Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 129
Özet
Ulasım, bütün metropol kentlerde oldugu gibi stanbul'un da en önemli, en güncel ve en fazla para ve zaman kaybının yasandıgı sorun olarak karsımıza çıkmaktadır. Hızlı gelisim ve bunun sonucu olarak ortaya çıkan plansız yerlesim, hızla artan nüfusun mevcut yollarda hareket kabiliyetinin düsmesine sebep olmaktadır. Mevcut yolların, günümüz nüfusu ve yakın gelecekteki nüfus tahminlerine baglı trafik üretimi göz önünde bulundurulmadan insa edilmesi de vurgulanması gereken diger bir husustur. Bununla birlikte sadece yolların insası degil sanayi ve yerlesim alanlarının son derece hızlı ve uzun vadeli düsünülmeden olusturulması bazı çevre problemlerine sebep oldugu gibi, ulasımı da olumsuz yönde etkilemektedir. Çalısmanın amacı, ulasım probleminin yogun olarak yasandıgı noktalardan biri olan Hadımköy-Beylikdüzü baglantı yolu üzerindeki trafik yogunlugunun yakın çevredeki arazi kullanımı ile iliskisini incelemek, problem kaynaklarını belirleyip çözüm yollarını ortaya koymaktır. Mevcut yol, ithalat ve ihracat ürünleri, endüstriyel malzeme, hammadde, sanayi araç-gereçleri ve tabiki insan ulasımını saglayan servis ve bireysel otomobilleri içeren çok sayıda aracı tasımaktadır. Çok sayıda ve farklı karakterlerde aracın aynı anda ulasımını bu yol üzerinden saglamaya çalısması yol kapasitesinin üzerinde bir yüklenme olması ciddi trafik yogunluguna neden olmaktadır. Bölgedeki tır antrepoları ve konteynır depoları da bu yol üzerindeki trafigi olumsuz yönde etkileyen nedenlerdendir. Diger bir negatif etken ise, trafigin tıkandıgı noktalarda alternatif yolların yetersizligidir. Beylikdüzü bölgesindeki yogun yerlesim alanlarından ev-is amaçlı seyahat eden otomobiller de buradaki hali hazır durumda oldukça büyük paya sahiptirler. Çalısmada, yol boyunca belirlenen noktalarda, sabah, ögle ve aksam zirve saatlerde gerçeklestirilen kamera kayıtları aracılıgı ile araç tipi, yön ve zamana göre araç sayımları yapılmıstır. Bununla birlikte bölge trafik ekiplerinin yardımı ile 3 kontrol noktasında sürücülere yönelik 250 anket düzenlenmistir. Beylikdüzü, Kıraç ve Hadımköy bölgesinin 1963, 1987, 1996, ve 2004 yılları hava fotografları ve uydu görüntülerinden yararlanılarak arazi kullanım haritaları olusturulmustur. TransCAD programı ile de baglantı yolu yakın çevresinin trafik üretimi ve çekimi oranları elde edilmistir. ix Yolu kullanan sürücülerin %86,4'ünün bu güzergahta ciddi trafik probleminin oldugunu düsünmesi karar vericilerin dikkate alması gereken bir orandır. Anket ve sayım sonuçlarına göre Hadımköy ve Kıraç kavsaklarında revizyona ve yeni düzenlemelere ihtiyaç duyulmaktadır. Bölgenin gelisim trendi göz önünde bulundurulursa en etkili çözümlerin basında Hadımköy bölgesinin kullanımına açılacak yeni bir TEM kavsagı gelmektedir. Transit kullanımın çok yogun oldugu Kıraç kavsagı için ise altgeçit yada üstgeçit ile ısıklarda olusan kuyruklanmalara engel olunabilir.
Özet (Çeviri)
Transportation is the most important and most current problem of Istanbul, like other entire metropolitan cities. People lose lots of money and time because of transportation and related congestions. Rapid development and unplanned urbanized area have reduced mobility of the people on the existing roads. Another point that should be stated here are roads which have been built without thinking about today?s population and future situation. However, building roads was just part of the problem because rapid and unplanned creation of the industrial and residential sites have caused transportation problems, along with many environmental problems. The aim of this study is to determine the relationship between traffic congestion on the Hadimkoy-Beylikduzu connector road, which is one of the important parts of Istanbul, and the surrounding land use types; then produce some solutions for the problem. The road carries import and export materials, industrial products, raw materials, industrial tools and of course services for people and private cars. Many types of vehicles have to use this road at the same time and because of this the road exceeds its capacity. Also, the distribution of the parking lots for lorries and warehouses is the reason of the problem of the road. The other negative effect is the lack of alternative route if there is an accident or a traffic jam on any part of the road. The HBW trips are playing important roles on the traffic condition of this road. In this study, vehicles have been counted during three different times of the day: in morning, in noon and in the evening peak hours. There were three different classifications while counting, type of the vehicle, directions and time. Also, there were 250 surveys that drivers took on 3 different control points along the road with the help of the police officers. One of the other important steps of this study is to create a land map of the Beylikduzu, Kirac and Hadimkoy region, by 1963, 1987, 1996 and 2004 aerial photos and satellites images. The traffic attraction and generation potential of the close surrounding area of connecting road, have been counted by TransCAD software program. vii 86,4 percent of the drivers think that there is a problem on the road due to survey data. So, decision makers have to be careful when using the results from the surveys. According to counted survey results, Hadimkoy and Kirac intersections need immediate renewing and reconstructing. Most effective solution is to have an alternative gate to connect Hadimkoy to TEM motorway. On the Kirac intersection, an underpass or overpass could solve the existing queues, because the transit passing is dominant on this point all day.