Kuruluş döneminde (1098-1112)Antakya Haçlı Prinkepsliği-Bizans ilişkileri
Relationships Byzantine-the Principality of Antioch (1098-1112)in the period of foundation
  1. Tez No: 221724
  2. Yazar: SEVTAP GÖLGESİZ
  3. Danışmanlar: PROF.DR. MEHMET ERSAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Tarih, History
  6. Anahtar Kelimeler: Haçlı Seferleri, Bizans, Papalık, Türkler, Antakya Haçlı prinkepsligi, Bohemund, Tankred, The Crusades, Byzantine, Papacy, Turks, The Principality of Antioch, Bohemund, Tancred
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ege Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Ortaçağ Tarihi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 184
Özet
Bizans imparatorlugunun XI. Yüzyılda, Marmara denizine kadar dayanan Türk ilerleyisini durduramaması neticesinde, imparatorluk çareyi Batı'dan ücretli asker yardımı istemekte bulmustur. Ancak imparatorlugun bu yardım istegi, Papalıgın kendi çıkarları dogrultusunda hareket etmesi ile bir Haçlı Seferi haline dönüsmüstür. 1095 Kasımında Clermont Konsili'ndeki Papa II. Urbanus'un çagrısı, heyecanlı halk kitlelerini, kutsal Kudüs'ü Müslüman zulmünden kurtarma sloganıyla harekete geçirirken, Batı'da hiç bir gelecegi olmayan asillerin ise Dogu'da devlet kurup zengin olma hayalleri sefere katılmalarına sebep olmustur. I. Haçlı Seferi (1096?1099) sonucunda, Anadolu ve Yakındogu topraklarında bölgenin siyasi güçlerini; özellikle Bizans imparatorlugunu ve Türk devlet ile beyliklerini mesgul edecek olan dört önemli haçlı devletçigi kurulmustur. Uzun süre aynı cografyayı paylasmıs olan iki devlet arasındaki siyasi münasebetleri inceledigimiz ?Kurulus Döneminde (1098?1112) Antakya Haçlı Prinkepsligi ? Bizans iliskileri? adlı yüksek lisans tezimizde Normanların Bizans imparatorlugu ile olan iliskilerini isledigimiz giris kısmının ardından, birinci bölümde Bohemund'un ve ikinci bölümde Tankred'in devletin kurulusundan baslayarak 1112 yılına kadar olan mücadelesini ele aldık. Konunun bütünlügünü saglaması açısından üçüncü bölümde ise, 1112 yılından sonra bu iki devlet arasında yasanan iliskilere özet bir sekilde degindik.
Özet (Çeviri)
In XI. Century, due to the Byzantine Empire could not stop Turkısh advance which arrived to the Marmara Sea, the Emperorship found a way for this situation that was the demand of mercenary from the West. But that helping demand of the Emperorship formed to the Crusades because of the Papacy acted in the direction of their own advantages. in November 1095, the call of Pope II. Urbanus who is in Clermont Council, brought into action the excited public groups with the slogan about to save sacred jerusalem from Moslem cruelty, at the same time, on the west, nobles who did not have got any future, went to war with the dreams to establish a state and to became rich. At the result of first the Crusade (1096- 1099), four important Crusade states were established which kept busy political powers of region in the Anatolia and Near East lands, especially, the Byzantine Empire and Turkish States and principalities. Our postgraduate thesis is named ?relationships Byzantine-the Principality of Antioch (1098- 1112) in the period of foundation? and we examined the political struggle of two states which shared out the same geography for a long time, in the introduction section, we examined the relations of Normans with the Byzantine Empire and in the first section we mentioned the struggles of I. Bohemund and in the second section the struggles of Tankred with Byzantine Empire from establishing of the state to 1112, in third section, to secure the integrity of the subject we examined the relations of these two countries after 1112 to be summary.