Tarsus ayrımı Mersin otoyolu güzergahında oluşan şev stabilite probleminin incelenmesi
Investigation of a slope stability problem along Tarsus ayrimi Mersin motorway
  1. Tez No: 221929
  2. Yazar: SEVİM ŞENOL
  3. Danışmanlar: DOÇ.DR. SEDAT TÜRKMEN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Jeoloji Mühendisliği, İnşaat Mühendisliği, Geological Engineering, Civil Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Sev stabilite analizi, Heyelan, Mersin-Tarsus otoyolu, Geri analiz, Slope stability analysis, Landslide, Mersin-Tarsus motorway, Back analysis
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Mersin Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Jeofizik Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 95
Özet
Bu çalısmada Tarsus ayrımı- Mersin otoyolunun km 15+900-16+100 arasında kuzey sevinde meydana gelen heyelanının, olus sebeplerini arastırmak için statik ve dinamik parametrelerin etkisi incelenmistir. Bu parametrelerin etkisi, kayma öncesi, sıyırma kazısı ve iyilestirme çalısması yapıldıktan sonraki durumlar için basitlestirilmis Janbu yöntemiyle sev stabilitesi analizleri yapılarak arastırılmıstır. Analiz için gerekli olan kayma mukavemeti parametreleri, geriye dönük analizler yapılarak belirlenmis ve deneysel olarak bulunan parametrelerle karsılastırılması yapılmıstır. Degerlendirmede referans olarak seçilen bir kesitte sev stabilitesi, su parametresi ve sismik yüklerle birlikte degerlendirilerek sevin kaymadan önceki durumu, sıyırma kazısı sonrası durum ve iyilestirme yapıldıktan sonraki durumları için ayrı ayrı statik ve dinamik parametrelerin etkisi incelenmistir. Kaymadan önceki durum için sadece statik kuru durumda sevin duraylı kalabildigi, iyilestirme sonrası analizlerde ise deprem olması durumunda sevin duraylılıgını kaybedecegini belirlenmistir. Bu çalısmalar sonucunda, sevlerin stabilitesinin arastırılması ve tasarımında, jeolojik ve hidrojeolojik kosullar ve malzemenin mekanik özelliklerinin en önemli unsurlar oldugu tespit edilmistir.
Özet (Çeviri)
In this study, by using the static and dynamic parameters affects on the landslide which is between km 15+900-16+100 of Mersin-Tarsus motorway, has been investigated to find the reasons of sliding. The effects of these parameters has been researched before sliding, after excavation and improving conditions by using the Janbu?s modified slope stability analysis method. The back analysis method has been used to find the shear strength parameters for slope stability analysis and these parameters compared with the experiment results. In the evaluation, the effect of the static and dynamic parameters for state of the slope before sliding, after excavation and improving states has been investigated for a selected reference cross-section by determining the slope stability with water parameter and seismic loading, separately. It has been determined that for the situation before sliding, slope has stayed stable only for a static dry state whereas in the analysis after the improving it has lost its stability in the case of earthquake. As a result of this study has been determined that geological and hydrological conditions and mechanics properties of material are the most important components at investigation and project of slope stability;.