Bir tekstil boyası olan poly r-478'in streptomisetler ile renk giderimi
Decolourisation of a textile dye poly r-478 with streptomyces sp.
  1. Tez No: 221930
  2. Yazar: İREM EKİNCİ
  3. Danışmanlar: DOÇ.DR. MÜNİR TUNCER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Biyoloji, Biology
  6. Anahtar Kelimeler: Renk giderimi, lignoselüloz, peroksidaz, tekstil boyası, Streptomyces, Decolorisation, lignocellulose, peroxidase, textile dyes, Streptomyces
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Mersin Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 71
Özet
Bu çalısmada, lignoselülolitik aktiviteleri bilinen, fakat tekstil boyalarının renklerinin giderilmesi konusundaki aktiviteleri henüz arastırılmamıs olan; Türkiye'nin farklı bölgelerinden izole edilmis ve tanımlaması yapılmıs üç mezofilik Streptomyces susu seçilmistir. Çalısmada kullanılan susların hepsinde de en yüksek renk giderim aktiviteleri, 10 günlük inkübasyon periyodunun 4. ve 5. günlerinde belirlenmistir. Çalısılan susların hepsi de en yüksek renk giderim aktivitesini kültür pH'sının 7 ve 8 oldugu çevresel kosullarda gerçeklestirmistir. En yüksek renk giderim aktivitesi ise Streptomyces sp. F2621 (%38) tarafından %0,6 (w/v) ögütülmüs bugday samanı içeren kültür ortamlarında belirlenmistir. Çalısmada kullanılan diger iki sus olan Streptomyces sp. F3118 ve Streptomyces sp. F4880'in renk giderim aktiviteleri ise aynı kültür ortamında sırasıyla, %13 ve %15 olarak gerçeklesmistir. Streptomyces susları tarafından gerçeklestirilen renk giderim aktiviteleri ile parelel olarak üretmis oldukları ekstrasellüler peroksidaz aktiviteleri ise bu susların renk gideriminde rol alan enzimlerin, lignoselüloz degredasyonunda rol alan enzimlerle iliskili olduguna isaret etmektedir.
Özet (Çeviri)
In this study, decolorisation activities of three mesophilic Streptomyces strains, which were isolated and identified from different regions in Turkey and lignocelulolytic activities has been studied previously, were investigated. All of these strains exhibited the greatest decoloriastion activities at the 4th-5th day of the incubation period. All of strains used in this study also exhibited the greatest decoloriastion activities at the pH of 7.0 and 8.0. The highest decolorisation activities (30%) were observed by Streptomyces sp. F2621, which were grown in the presence of %0.6 (w/v) ball-milled wheat straw as a suplementery carbon and energy source. The highest decoloriasation activities by Streptomyces sp. F3118 and Streptomyces sp. F4880 which were the other strains used in this study, were observed as 13% and 15%, respectively, in the same culture medium. Extracellular peroxidases which were produced by the strains used, were determined in the same profile with decolorisation activities of corresponding strains. These finding indicate that there may be a relationship between dye decolorisation activities and activities of these strains.