Hidrofobik organik bileşiklerin (hocs) ultrasonik işlem uygulanmış pirofilit minerali üzerine adsorpsiyonu ile giderimi
Adsorption of hydrophobic organic compounds (hocs) on sonicated pyrophyllite
  1. Tez No: 221928
  2. Yazar: AZAT ÖZYILMAZ
  3. Danışmanlar: DOÇ. SAVAŞ ŞENER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Çevre Mühendisliği, Environmental Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Pirofilit, Ultrasonik ?slem, Polisiklik Aromatik Hidrokarbonlar, Adsorpsiyon, Pyrophyllite, Ultrasonic Treatment, PAHs, Adsorption
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Mersin Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Çevre Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 74
Özet
Bu çalısmada, ultrasonik islem sırasında olusan akustik kavitasyonun pirofilit minerallerinin özgül yüzey alanları üzerine etkisi ve bunun sonucunda hidrofobik organik bilesiklerin pirofilit minerali üzerine adsorpsiyonu ve adsorpsiyon modellerine uygunluğu arastırılmıstır. Adsorpsiyon deneylerinde doğal ve ultrasonik islem uygulanmıs pirofilit minerali adsorbent olarak kullanılmıstır. 7,03 m2/g olarak ölçülen pirofilit mineralinin özgül yüzey alanı 50 saatlik ultrasonik islem uygulaması sonunda 108 m2/g'a çıkarılmıstır. Doğal ve ultrasonik islem uygulanmıs pirofilit mineralleri için yapılan denge çalısmalarında da adsorsiyon dengesi en iyi Freundlich adsorpsiyon denge modeli ile ifade edilmistir. Naftalin için doğal ve ultrasonik islem uygulanmıs pirofilit minerallerinin maksimum adsorpsiyon kapasiteleri sırasıyla 628,32 mg /g , 1111,11 mg /g olarak bulunmustur. Doğal ve ultrasonik islem uygulanmıs pirofilit mineralleri için yapılan kinetik çalısmalarında yalancı birinci ve yalancı ikinci derece kinetik modelleri uygulanmıs; her iki numunede de adsorpsiyon kinetiği en iyi yalancı ikinci derece kinetik denklemi ile ifade edilmistir.
Özet (Çeviri)
In this study, the effect of acoustic cavitation by ultrasonic treatment on the specific surface area of pyrophyllite mineral, adsorption of hydrophobic organic compounds on pyrophyllite and suitability of the adsorption to the adsorption models are studied. In adsorption experiments natural and ultrasonically treated pyrophyllite mineral samples are used as adsorbents. The specific surface area of 7.03 m2/g is increased to 108 m2/g after the ultrasonic treatment for 50 hours. The adsorption isotherms for natural and ultrasonically treated pyrophyllite minerals stability studies the absoption stability is the best expressed with the Freundlich adsorption isotherm model. The maximum adsorption capacities of natural and ultrasonically treated pyrophyllite minerals for naphthalene are calculated as 628.32 mg /g and 1111.11 mg /g, respectively. In kinetic studies, pseudo first order and pseudo second order kinetic models are applied to the natural and ultrasonically treated pyrophyllite samples. The adsorption kinetic is best expressed with the pseudo second order kinetic equation for both of the samples.