Elektronik posta ile haberleşme de güvenlik protokolleri
Electronic messaging security protocols
  1. Tez No: 221944
  2. Yazar: CENK ULUCAN
  3. Danışmanlar: PROF.DR. İLHAMİ YAVUZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Bilgisayar Mühendisliği Bilimleri-Bilgisayar ve Kontrol, Computer Engineering and Computer Science and Control
  6. Anahtar Kelimeler: Elektronik Posta, S/MIME, PGP, Açık Anahtar Altyapısı, . E-mail, S/MIME, PGP, Public Key InfraStructure, Public? Private Keys, Aktive Directory, Certificate
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Maltepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Bilgisayar Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 111
Özet
Yüksek Lisans Tezi, Elektronik posta ile haberlesmede, güvenlik protokollerinin incelenmesi ve bir sertifika alanında elektronik posta haberlesme ortamının güvenli hale nasıl getirildiğinin incelenmesi, T.C. Maltepe Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, Bilgisayar Mühendisliği Anabilim Dalı. Kullanıcının yalnızca varlığının bile bir kimlik delili olarak hizmet ettiği bilgisayar ağları, artık kapalı sistemler olmaktan çıkmıstır. Bu bilgi bağlantıları çağında, bir kurulusun ağ sistemi intranet'ler den, Internet sitelerinden ve extranet'ler den olusabilir. Bunların tümü, bir kurulusun dijital bilgi varlıklarını kötü amaçla görüntülemek veya değistirmek isteyen yetkisiz kisilerin erisimine açıktır. Ağlardaki bilgilere yetkisiz erisim için pek çok olasılık vardır. Bir kisi, eposta, elektronik ticari islemler ve dosya transferleri gibi bilgi akıslarını izleme veya bunları değistirme girisiminde bulunabilir. Sistem yöneticisi bilgilere erisen bir kisinin kimliğinden nasıl emin olabilir ve bu kimlikle bu kisinin hangi bilgilere eristiğini nasıl anlar? Ayrıca, sistem yöneticisi bir kurulus içinde kimlik bilgilerini nasıl kolayca ve güvenli bir sekilde dağıtabilir ve yönetebilir? Bunlar, iyi planlanmıs bir ortak anahtar altyapısı ile basarılabilecek konulardır. Ortak anahtar altyapısı (PKI), dijital sertifikalar, sertifika yetkilileri (CA) ve diğer kayıt yetkililerinden (RA) olusan bir sistemdir. Bu sistem ortak anahtar sifrelemesi kullanarak elektronik bir isleme katılan tüm tarafların geçerliliğini ve kimliğini doğrular. Bu çalısmada, artık günümüzde hızla kullanım alanı genisleyen ve sayısal imza kanununun da çıkmasıyla resmiyet kazanan sayısal (elektronik) imza konusu ve Açık Anahtar Altyapısı Sistemleri incelenmistir. 2 Tez Çalısması; bir açık anahtar altyapısı sistemi konfigürasyonunun belirlenmesi ve belirlenen sisteme uygun Sertifika Prensipleri ve Sertifika Uygulama Kurallarının hazırlanması ve bir mesajlasma ortamının sifreleme algoritmaları ve sertifika sunucu ile nasıl güvenilir bir noktaya getirilebileceği üzerinde olacaktır Bu tez 2007 yılında yapılmıstır ve 112 sayfadan olusmaktadır.
Özet (Çeviri)
Master Thesis, Analyzing of protocols and infrastructure for secure electronic messaging and certification structures , T.C. Maltepe University, Graduate School of Natural and Applied Sciences, Department of Computer Engineering. The closed computer systems are no longer valid in which the user is the core of identity.The company networks consists intranet?s , internet web sites , and extranet?s. All of these systems are open to any kind of attacks from unauthorized people in or outside the company. There are many ways for unauthorized people to access the network resources.These people can attempt to trace the e-mail transactions, electronic transactions and file transfers on the network. How could a system admin locate these people or find out the identity of them , or which files have been accesed? How could a system admin manage the user rights effectively? These issues can be solved by a Public Key InfraStructure (PKI) . The PKI system is a combination of digital certificates, certification authority(ca) and other authorities(ra). This system approves the identity and validity of the parties who wants to use the system by key algoritims. In this thesis I discussed the PKI and the electronic signature systems which were widely used and has been legalized by the signature law which was issued lately. This thesis will focus on, preparing the configuration and certificate principles according to PKI system needs and how to make the messaging algoritms and certificates more safe. This thesis has been completed in 2007 and consists of 112 pages.